ABD'li teknoloji devi, yapılan ankette 2021 yılının en kötü şirketi seçildi

Yahoo Finance tarafından yapılan bir ankette; Facebook'un çatı şirketi Meta, 2021 yılının en kötü şirketi seçildi. Bin 541 kişinin katılım sağladığı anket; Facebook'un, oylamada Çinli e-ticaret platformu Alibaba'dan yüzde 50 daha fazla oy aldığına işaret etti.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Yahoo Finance; her yıl düzenli olarak hisse senedi fiyatları, piyasa değeri ve bir dizi diğer faktörü baz alarak yılın en iyi şirketini belirlemek için bir anket düzenliyor. Bu yılın en iyi şirketinin, Microsoft olduğu biliniyor. Platform, bu yıl ana anketten bağımsız olarak en kötü şirketi belirlemek için de ayrı bir anket düzenledi. Bin 541 kişinin katılımıyla yapılan ankette; Facebook'un çatı şirketi Meta, 2021'in en kötü şirketi seçildi.

Aksam.com.tr'nin Beebom'dan aktardığı habere göre; katılımcıların büyük bir çoğunluğu, Meta'yı "Yılın En Kötü Şirketi" olarak işaretledi. Sosyal medya devi, oylamada ikinci sıraya yerleşen Çinli e-ticaret platformu Alibaba'dan yüzde 50 daha fazla oy aldı.

Diğer yandan; Facebook'a yönelik olumsuz bakış açısı, 2018 yılında 'Cambridge Analytica' skandalı ile başladı. Şirket, geçen yıl da Kanada'da yanlış ve yanıltıcı gizlilik ayarlarına ilişkin bir dava nedeniyle 9 milyon dolar ceza ödemek zorunda kaldı. Sosyal medya devi, bu yıl ise Apple'a 'Uygulama Takibinde Şeffaflık' özelliği konusunda karşı çıktı ve düşen gelirleri nedeniyle kullanıcılarını, söz konusu özelliği devre dışı bırakmaya teşvik etmeye çalıştı.

INSTAGRAM DA YAŞANAN TARTIŞMALARDAN NASİBİNİ ALDI

Şirket çatısı altındaki sosyal medya platformu Instagram da yaşanan tartışmalardan nasibini aldı. Platform CEO'su Adam Mosseri, kısa bir süre önce uygulamanın gençlerin ruh sağlığını olumsuz etkilediğine yönelik iddialar nedeniyle yasal otoritelere ifade vermek durumunda kaldı. Daha sonra platform, bahsi geçen olumsuz etkileri önleyebilmek adına bünyesine yeni özellikler eklemeye başladı.

Ankete katılanların önemli bir çoğunluğu, Facebook'un kısa bir süre önce yaptığı isim değişikliğinin kamuoyundaki şirket algısını değiştirmeye yönelik olduğuna işaret etti. Şirket CEO'su Mark Zuckerberg ise şirket adının, 'metaverse'e yönelik odağı daha fazla vurgulamak adına değiştirildiğini dile getirmişti. Bazı katılımcılar ayrıca, Facebook'un pazarda büyümek için güvenlik önlemlerinden taviz verdiğini açıklayan eski yönetici Frances Augen'ın değerlendirmelerinin de yapılan tartışmalarda etkili olduğunu öne sürdü. Tüm bu skandallar, teknoloji devinin yılın en kötü şirketi olarak anılmasının önünü açtı.

MICROSOFT'UN PİYASA DEĞERİ İSE 2 TRİLYON DOLARI AŞMIŞTI

Öte yandan katılımcıların yüzde 30'u; Meta'nın yaptıklarını kabul ederek, özür dileyerek ve karının önemli bir bölümünü yardım kuruluşlarına bağışlayarak söz konusu skandalları telafi edebileceğini belirtti. Kamuoyunda negatif bir algısı olan diğer şirketler arasında; AT&T, Nikola, Tesla ve Robinhood da yer aldı.

2021'in en iyi şirketi unvanını alan Microsoft'un piyasa değeri ise 2 trilyon doları aşmıştı. Şirket, bu gelişmeyle birlikte ABD'de bir ilke imza atmıştı. Teknoloji devi ayrıca, bu yılın Aralık ayında hisse senedi fiyatlarında yüzde 53'lük bir artış görmüş ve yeni işletim sistemi Windows 11'i kullanıcı beğenisine sunmuştu.