ABD merkezli girişim şirketi, mantardan suni deri ürettiğini duyurdu

ABD merkezli girişim şirketi Bolt Threads, mantar benzeri bir bakteri kolonisi olan miselyumdan ‘Mylo' adını verdiği bir suni deri üretti. Söz konusu materyali ticari ölçekte üretmeye hazır olduğunu belirten şirket, halihazırda bir Adidas spor ayakkabı ve Lululemon çanta üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Biyo-teknoloji materyalleri üreten ABD merkezli girişim şirketi Bolt Threads, mantar benzeri bir bakteri kolonisi olan miselyumdan 'Mylo' isimli bir suni deri geliştirdiğini duyurdu. Şirket, söz konusu materyali ticari ölçekte üretmeye hazır olduğuna işaret etti. Halihazırda bir Adidas spor ayakkabı ve Lululemon çanta üzerinde çalışıldığının da altı çizildi.

Aksam.com.tr'nin Futurism'den aktardığı habere göre; Bolt Threads, miselyumun gerçek deri gibi çürümediğini ve bu nedenle korunması gerekmediğini dile getirdi. ABD'li girişim, bu durumun 'Mylo'yu avantajlı bir alternatif haline getirdiğinin de altını çizdi.

Diğer yandan; miselyum, hızla büyüyerek büyük bir iplik ağına dönüşebiliyor. Bolt Threads'in kurucu CEO'su Dan Widmaier; şu anda faaliyette olan tüm mantar çiftliklerinin Mylo üretimi üzerinde çalışması durumunda miselyumun, gezegendeki tüm derinin yerini alacak kadar üretken olduğuna dikkat çekiyor.

MYLO, DİĞER SUNİ DERİ ÇEŞİTLERİNDEN FARKLI OLARAK PLASTİK KİRLETİCİLER KULLANILMADAN ÜRETİLİYOR

Bununla birlikte; gelişmiş suni deri ürünlerinin, hayvan yetiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceği tahmin ediliyor. Söz konusu sürecin, çevre için kirletici bir niteliğe sahip olduğu ve etik açıdan sorgulanabilir olduğu da biliniyor. Mylo ayrıca, diğer suni deri çeşitlerinden farklı olarak plastik kirleticiler kullanılmadan üretiliyor.

Öte yandan; Bolt Threads, henüz miselyum kullanarak gerçek deri üretimine kıyasla ne kadar karbondioksit emisyonu tasarrufu sağladığına ilişkin net rakamları açıklamadı. Fakat sürecin, karbon salınımını önemli ölçüde azaltabileceği tahmin edildi.