Çankırı'da "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi" kazı alanında yapılan çalışmalarda çıkartılan fosiller birleştirilip sergilenecek hale getiriliyor.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında devam eden kazılarda çeşitli üniversitelerden öğrenciler görev alıyor. Öğrenciler tarafından çıkartılan yaklaşık 3 bin 300 fosilden bir bölümü, Çorak Yerler Araştırma ve Kazı Evi'nde temizlenip sergilenmeye hazır hale getiriliyor.
Prof. Dr. Erol başkanlığında Kazı Evi'nde çalışma yapan öğrenciler, fırça ve biz iğnelerle fosillerin üzerindeki kalıntıları çıkartıyor. Temizlenen 8 milyon yıllık fosiller birleştirilip depoya kaldırılıyor.
Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazılarda bugüne kadar fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan, kuyruksuz maymun, antilop, sırtlan ve kirpi gibi yirminin üzerinde türün fosillerine ulaştıklarını anlattı.
Öğrencilerden oluşan ekibin elinden geldiği kadar en iyi şekilde hizmet verdiğini ifade eden Erol, Çankırı-Yapraklı yolu üzerinde yapılan "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi" kazı çalışmasının bu yılki bölümünün tamamlanmasının ardından çalışmaları kazı evinde sürdürmeye başladıklarını söyledi.
Kazı evinin ilkel bir laboratuvar olduğunu belirten Prof. Dr. Erol, "Burası biraz ilkel bir laboratuvar. Bu laboratuvarda fosil kazısında ortaya çıkardığımız bütün hayvan kemiklerinin önce temizlikleri yapılır sonra onarılır, kopuk parçalar birbirine monte edilir" dedi.
Ardından bilim insanlarının, parçaların bilimsel ayrımının yaptığını ifade eden Erol, şöyle devam etti:
"Ondan sonra da bütün kazı ekibindeki bilim insanları incelemeye başlar. Jeolog, paleontolog ve botanikçi yani ekipteki herkesin katılımıyla detaylı bir inceleme yapıp tür ayrımını gerçekleştiririz. Elimizdeki fosilin hangi türe ait olduğunu belirleriz. Çalışma yaparken bir atın üç türü mü var, bir gergedanın dört türü mü var bunların hepsini sınıflandırdıktan sonra fosilleri yayına hazırlarız. Buradaki işlemlerin ardından dünyadaki benzerleriyle karşılaştırarak bilim dünyasına fosilleri kazandırırız. Fosillerle ilgili makalemizi dergilerde ve kitaplarda yayımlarız."
Erol, kazılarda çok özel türlerle karşılaştıklarında farklı bir yöntem uyguladıklarını belirterek "Elimizde çok özel türler varsa eğer daha daha dikkatli bir çalışma yapıyoruz. Fosilin üç boyutlu görüntüsünü alarak bilimsel çalışmalarda kullanıyoruz" diye konuştu.
Fosiller üzerine gerekli çalışma bittikten sonra topladıklarını söyleyen Erol, "Şu an buradaki fosil aslında çok fazla değil. Bizim bugüne kadar çıkardığımız 3 bin 300'ün üzerindeki fosillerin 3 bini müze deposunda. Burada şu anda 300 civarında fosil bulunuyor. Yerli ve yabancı bilim insanları çalışma yapmak istediğinde müzedeki fosillerde çalışma yapabiliyor" diye konuştu.