MELİK YİĞİTEL
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün, askerlerin sahada ihtiyaç duyduğu her tür ekipmanı yerli ve milli olarak üretmek için çalıştıklarını belirterek, "Milli Muharip Uçak KAAN, 5'inci nesil bir uçak, biz 6'ncı nesil versiyonuna da şimdiden çalışıyoruz ve çalışmak zorundayız" dedi.
Haluk Görgün (sağda), TürkMedya Ankara Temscilcisi Melik Yiğitel'e önemli açıklamalarda bulundu.
SERİ ÜRETİM 2028'DE
Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, 2023 yılında yapılanları ve 2024 yılı hedeflerini paylaşan Görgün, Milli Muharip Uçak KAAN'a yönelik sürece ilişkin şunları söyledi: "Kahraman askerimizin sahada ihtiyaç duyduğu neyse, onu en iyisiyle tedarik edebilmek, üretebilmek, yerli ve milli olarak sağlayabilmek için çalışmamız devam ediyor. 5'inci nesil uçak, görünmezlik olarak tanımlanıyor. İçinde bulunan tüm alt sistemlerinin, sensör füzyonlarının yapılması, 5'nci nesil olarak ifade ediliyor. 6'ncı nesil yapay zekayla entegre edilmiş hususları kapsıyor. 5'inci nesli yakın zamanda uçuracağız. 2028'de ilk blokların seri üretimine başlanacak. Bu arada da 6'ncı nesil konusunu da kaçırmamak için çalışma yapmak zorundaydık, yaptık, yapıyoruz."
KAAN'A YERLİ MOTOR
KAAN'ın motoru için çok ayrı bir ekibin, uzun zamandır çalıştığını belirten Haluk Görgün, "Bizim planımız kendi ürettiğimiz motorun seri üretime yetişmesi" dedi. Görgün, ASELSAN'da en önem verdikleri projelerden birinin de AESA Radarı olduğunu, bu platformu insanlı ve insansız araçlar için geliştirdiklerini bildirdi. Bunların test edilmek üzere entegre edilmeye başlandığını dile getiren Görgün, yeni nesil uçaklar ve Milli Muharip Uçak KAAN için de bu radarı geliştirdiklerini söyledi.
ALTAY TAKVİMLE UYUMLU
Altay Tankı'nın da testlerinin tamamlanması üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildiğini belirten Görgün, "Test faaliyetleri ve seri üretim faaliyetleri devam ediyor. Proje takvimine uygun olarak bunların teslimatları yapılacak. Gecikme olduktan sonra şu anda yeni oluşturulan takvimde bir sapma yok" dedi. Görgün, HÜRKUŞ eğitim uçağı ve GÖKBEY helikopterinin teslimatlarının da bu yıl yapılacağını söyledi.
F-35 İÇİN KURUMLAR ÇALIŞIYOR
Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılması sonrasında yürütülecek sürecin sorulması üzerine Görgün, "Bu hususla ilgili hukuksal, diplomatik, siyasi yapılması gereken her şey ilgili birimler ve kurumlar tarafından yapılıyor" dedi.
UÇAK GEMİSİNE BAŞLANIYOR
Uçak gemisi tasarım sürecine ilişkin de bilgi veren Görgün, şunları söyledi: "En iyi şekilde bunu belirleyecek bir tasarım proje çalışması başlıyor. Biz bu projenin başlamasıyla ilgili karar aldık. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'mızda çok ciddi bir tasarım ofisi var. STM şirketimizde ciddi bir yetenek var. Biz buralardan bu sonuçların çıkacağını değerlendiriyoruz."