5G teknolojilerinde önceliğimiz yerlilik

Geliştirdikleri teknolojilerle dışa bağımsız bir Türkiye için çalıştıklarını belirten Türk Telekom CEO'su Önal “Bu yıl 5G'yle ilgili bir hareket olacak. Bizim de 5G'de önceliğimiz yerli teknolojiler” dedi.

Türk Telekom, dünyanın önde gelen teknoloji etkinliklerinden biri olan GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde, önemli proje ve iş birliklerini duyuruyor. Fuarda Türk gazetecilerle bir araya gelen Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, milli teknolojileriyle dışa bağımsız ve teknoloji ihraç eden bir Türkiye için durmadan çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti:

5G alanındaki genişletilen işbirliği ULAK Haberleşme A.Ş. CEO'su Ruşen Kömürcü, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Türk Telekom CEO'su Ümit Önal'ın katılımıyla GSMA'yda imzalandı.

20 MİLYAR $'LIK YATIRIM

"Ülkemizin en yüksek teknoloji yatırımlarını gerçekleştiriyor ve dijital dönüşümün öncülüğünü üstleniyoruz. Türkiye'de 5G ve yeni nesil teknolojilerin verimli çalışmasına olanak sağlayacak fiber altyapı sürecini başarılı bir strateji ve emin adımlarla yürütürken, teknolojimizle, Türk mühendislerimizin çalışmalarıyla yenilikçi fikirleri destekleyerek küresel sınırları kaldırıp dünyaya açılıyoruz." Türk Telekom'un iletişim ve teknoloji alanındaki yüksek bilgi birikimi ile Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etmeye devam ettiğini belirten Önal, şunları kaydetti: "Bu misyonla ülkemizin dijitalleşmesi için 2005'ten bu yana 20 milyar dolarlık yatırım yaptık. 2023 yılının sonunda 32.2 milyon haneyi kapsayan fiber altyapımızın uzunluğunu 437 bin km'ye çıkardık." Türkiye'de 5G'nin yol haritasının çizilmesinde aktif rol üstlendiklerini aktaran Ümit Önal, "5G için gerekli olan teknolojide dışa bağımlılığı azaltacak her tür çalışmayı milli görev olarak görüyoruz. Bu yıl 5G'yle ilgili bir hareket olacak" ifadelerini kullandı. Verimli bir GSMA süreci geçirdiklerini belirterek Önal, burada pek çok işbirliğine imza attıklarını, bu görüşmelerin ve yeni iş ortaklıklarının devam edeceğini söyledi.

111 GİRİŞİME 32 MİLYON TL DESTEK

2022'de hayata geçirdikleri Türk Telekom Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile bugün hem girişimler hem de yatırımcılar için uzun vadeli değer yaratma imkanına sahip olduklarına dikkati çeken Önal, sözlerini şöyle sürdürdü: "PİLOT ile bugüne kadar 111 girişime toplamda yaklaşık 32 milyon TL nakit desteği sağladık. Bunlardan 52'si yurt içi ve yurt dışından toplam tutarı 35 milyon doları aşan yatırım alarak proje ve fikirlerini geliştirme fırsatı yakaladı. Türk Telekom Ventures ile halihazırda yatırım yaptığımız 16 girişimin 11'i PİLOT mezunlarımızdan oluşuyor."

6 İLE ULAK BAZ İSTASYONU KURULDU

İletişim ve haberleşme altyapısını yerli ve milli imkanlarla geliştirmek için çalışmalara devam eden Türk Telekom ve ULAK Haberleşme; Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Rize, Ardahan'dan oluşan 6 ilde sadece ULAK baz istasyonları üzerinden 4.5G hizmeti verilmesi konusunda birlikte çalıştı. Her iki firma 2024 yılında 4.5G'nin yanı sıra 5G'nin yerli ve milli unsurlarla ülkemizde hizmete girmesi için faaliyetlerine devam edecek. İki kurum; 5G alanında genişletilen işbirliklerini, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'ın katılımıyla, Barselona'da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde duyurdu.