500 milyon TL yatırımla İstanbul ‘akıllanacak’

Teknoloji yatırımlarıyla İstanbul’u 'akıllı şehir' haline getirmeyi planlayan Binali Yıldırım “Yaptıkları girişim projeleriyle bu sürece katkı sağlayan gençlere 500 milyon lira destek vereceğiz” dedi. 

1

Özgül ÖZTÜRK

AK Parti ve Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, ‘İstanbul 4.0’ çatısı altında topladığı projeleriyle İstanbul’u 5 yıl içerisinde akıllı şehir haline getirmeyi planlıyor. Böylece 232 milyar dolar olan İstanbul’un milli gelirini 300 milyar dolara çıkaracaklarını anlatan Yıldırım, “İstanbul’un akıllı, güvenli, zengin ve hayatı kolaylaştıran bir şehir olması için bilgi teknolojilerini en iyi şekilde kullanacağız. Bunda en önemli kaynağımız 5.5 milyon gencimiz olacak” dedi. 

18 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen World Cities Congress İstanbul etkinliği öncesinde teknoloji editörleriyle bir araya gelen Yıldırım, İstanbul’a yapılacak teknolojik yatırımları anlattı. Bayrampaşa’da 1.5 milyar lira yatırımla kurulacak olan Türkiye Teknoloji Üssü’nün girişimcilerin yeni yuvası olacağına dikkat çeken Yıldırım, “Yapay zekanın da merkezi olacak teknoloji üssünde gençler projelerini geliştirecek. Biz bu süreçte 500 milyon TL destek sağlayıp start-up’ların kurulmasına destek olacağız. Bu merkezde geliştirilen uygulamaların en büyük müşterisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi olacak. Bayrampaşa'daki Türkiye Teknoloji Üssü, doğrudan 6 bin 500, toplam 18 bin kişiye istihdam sağlayacak” dedi. 

METROLARA BEDAVA İNTERNET VERİLECEK

Yıldırım’ın hayata geçireceği akıllı projeler arasında yeraltı metro istasyon ve araçlarında ücretsiz internet erişiminin sağlanması, ‘Ulaşım Asistanı’yla İstanbul’daki tüm ulaşım sistemlerinin birleştirilerek anlık çözümler üretilmesi, akıllı ışık ve akıllı kavşak da yer alıyor.

S.O.S BİLEKLİKLERİYLE HASTALARA SIKI TAKİP

Sancaktepe’de kurulacak Afet Yönetimi ve Akıllı Kent Merkezi şehre dair toplanan verilerin depolandığı merkez olacak. Binali Yıldırım evde bakım hizmetlerinde takvim rutininden, S.O.S bilekliklere geçilerek hastaların sağlığının uzaktan takip edileceğini söyledi.