4.5 milyarlık nüfusun kullanımına erişim sağlanacak! Türksat 6A temmuzda uzayda

İlk milli haberleşme uydusu Türksat 6A için tarih veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Uydumuzu 8 Temmuz haftasında uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Nakliye faaliyetleri yapılacak” dedi.

Türkiye, son dönemde uzay sanayiinde önemli girişimlere imza atıyor. Geçen şubat ayında uzaya ilk Türk astronotun gönderilmesinin ardından ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A projesinde de geri sayım başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A'yı, 8 Temmuz haftasında uzaya göndermeye hazırlandıklarını söyledi. Kacır, "Bu andan itibaren nakliye faaliyetleri gerçekleştirilecek. Daha sonra fırlatma öncesi fırlatma kampanyası dediğimiz yaklaşık dört haftalık periyotta, fırlatmayı gerçekleştireceğimiz SpaceX ekipleriyle bizim ekiplerimiz, birlikte çalışmaları tamamlayacak. Bu fırlatmada bir ilki daha yaşayacağız. Fırlatma sonrası yörüngeye yerleşme aşamasını ilk kez yine bizim ekiplerimiz, kendi imkanlarımızla gerçekleştirecek. Bu da Türkiye'nin, Ay Projesi için yeni bir deneyim daha kazanmasına vesile olacak" diye konuştu.

396 TEST TAMAMI

Türksat ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) işbirliğiyle ülkeye kazandırılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) Türksat 6A uydusunun son durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Kacır, haberleşme uyduları tarafında bugüne dek Türksat'ın sekiz farklı uydudan istifade ettiğini ve halihazırda bunların beşini kullanmaya devam ettiklerini söyledi. Türksat 6A projesinin de tamamlandığını ve uydunun bütün kritik alt sistemlerinin yerli ve milli olarak geliştirildiğini beirten Kacır, "Proje boyunca 396 test tamamlandı" dedi.

Mehmet Fatih Kacır, TUSAŞ işbirliğiyle ülkeye kazandırılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) Türksat 6A uydusunun son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantıya Türkiye'nin uzaya gönderilen ilk astronotu Alper Gezeravcı da katıldı.

DÜNYANIN YARISINA ULAŞACAK

Türksat 6A'nın, 4 tonun üzerinde ağırlığıyla, daha önce yerli olarak geliştirilen 600 kilogramlık görüntüleme uydularıyla mukayese edildiğinde çok daha büyük ve sofistike bir ürün olduğunu belirten Kacır, şunları söyledi: "Türksat'ın haberleşme uydularında bugüne dek 118 ülkede 3 milyarlık bir nüfusa erişme imkanı oldu. Endonezya, Malezya ve Hindistan'ı kapsayan haberleşme imkanını da Türksat 6A ile elde edeceğiz. Böylelikle 3 milyarlık dünya nüfusuna 1.5 milyar daha ilave edilecek ve Türkiye'nin haberleşme uyduları dünya nüfusunun yarıdan fazlasının yani 4.5 milyarlık nüfusun kullanımına erişmiş olacak."