'4,5 G'ye geçiş kişisel bilgilerin sızdırılmasını kolaylaştırıyor'

Uzmanlar, akıllı telefon ve sosyal medya kullanımının artmasının, ayrıca 4,5G'ye geçişin kişisel bilgilerin elde edilip sızdırılmasını kolaylaştırdığı, vatandaş ve kurumların buna uygun önlemler alması gerektiğinin hayati önem taşıdığını bildirdi.

AA muhabirinin, kişisel bilgilerin sızdırılmasıyla ilgili sorularını  yanıtlayan Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.  Dr. Şeref Sağıroğlu, bu tür ihlallerin her zaman olabileceğini, önemli olanın  bunların sayısının ve risklerinin azaltılması olduğunu anlattı.

Bunun için gerekli adımlarının  ?her zaman ?işletilmesi gerektiğini  aktaran Sağıroğlu, kurum ve kuruluşların bu tür durumları tespit edip, önceden  ?önleyecek mekanizmalara sahip olması gerektiğinin önemine değindi.

Prof. Dr. Sağıroğlu, 50 milyon kişinin kimlik ve açık adres  bilgilerinin sızdırılmasının da ciddi bir durum olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Bu tür bilgi sızdırmaları sistemlerden daha çok kişilerden  kaynaklanıyor. Bu kişilerin hangi açıkları ?kullandığının ?bilinmesi, gelecekte  oluşabilecek tehdit ve tehlikeleri ?tespit etmek, ihmal gerekçelerini belirlemek  ve gidermek, ihlali oluşturan unsurları ortadan kaldırmak, ihlali oluşturanları  cezalandırmak açısından önem arz etmektedir.? Bu olayda, bu verilerin kimlere  nasıl teslim edildiği ?bilinmektedir. Kişiler ve kurumlar izlenirse ?açığa  sebebiyet verenler tespit edilebilinir."

Vatandaşların, kendi kişisel verilerini koruması gerektiğinin altını  çizen Sağıroğlu, herkesin karşılaşabileceği tehlikelere karşı önlem alması  gerektiğini, kimlik ?bilgilerinin ifşa edilmesi ? ?sonucunda ?pek çok olumsuz  durumlarla karşılaşılabileceğinin ?farkında olması gerektiğini dile getirdi.  

'500 BİN KÖTÜCÜL YAZILIM'

Sağıroğlu, elektronik ortamlar kullanılarak yapılan saldırıların ve  soygunların ?sayısının ARTtığına dikkati çekerek, "2004'te günde bir üretilen  kötücül yazılım sayısı bugün 500 binlerde bulunmaktadır. Bu rakam, olayın önemini  tüm açıklığıyla göstermektedir ve buna göre önlemler alınmalıdır. Kimlik  bilgilerinin kısmen de olsa ifşa edilmesinin kişilere yapılabilecek sosyal  mühendislik saldırılarında artış sağlayacağı unutulmamalıdır. Akıllı telefonların  kullanımının artması, kişilerin hayatına olumsuzluklar katabiliyor ve bu tür  saldırıları kolaylaştırabiliyor." diye konuştu.

Buna göre önlemlerin alınması gerektiğinin önemine işaret eden Prof.  Dr. Sağıroğlu, şöyle devam etti:

"Bu tür telefonlarda kişisel bilgilerin pek çoğu dünyayla  paylaşılmaktadır. Bu hususun şu andaki kimlik ifşasından daha tehlikeli olduğu  hatırda bulundurulmalıdır. 4,5G'ye geçişle birlikte, bu ortamlarda verilen  hizmetlerde daha da artış olacaktır. Böylece de bu tür ihlallerin daha da  artacağı beklenmektedir. Telefon konuşmalarının IP bazlı yapılmaya başlanmasıyla  da telefon üzerinden kişilerin kandırılması daha da kolaylaşmaktadır. Şu an için  kullanılan onlarca uygulamayla bu işlerin yapılması çok kolaylaşmıştır. Bu tür  uygulamalar kullanılarak başına iş gelmiş ?pek çok örnek vardır."

'CİDDİ ÖNLEMLER ALINMALI'

Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.  Dr. Şeref Sağıroğlu, kurumların, kimlik ve adres bazlı kimlik doğrulama yerine  yeni kimlik doğrulama teknikleri geliştirmesi gerektiğini de ifade etti.

Teknolojinin gelişmesi ve hızla değişmesi nedeniyle kimlik bilgileri  kullanılarak yeni tehditlerin oluşabileceğinin aktaran Sağıroğlu, şunları  kaydetti:

"Önemli olan  bunlara karşı bilgi birikimi ve farkındalığı  arttırmaktır. Ayrıca, kolluk kuvvetlerinin siber suçlarla mücadele konusunda daha  etkin olmaları gerekmektedir. Bunun için 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik  Stratejisi ve Eylem Planında bulunan Siber Suçlarla Mücadele yer alsa da bu konu  daha detaylı olarak ele alınmalı ve bunun için bu tür suçlarla mücadelenin nasıl  yapılacağına dair daha kapsamlı Siber Suçlarla Mücadele Eylem Planı hazırlanmalı  ve hükumet programında da olduğu gibi bir an önce yayımlanmalıdır."

Prof. Dr. Sağıroğlu, vatandaşların sosyal medya kullanımında daha  dikkatli olması gerektiğini de anlatarak, sözlerini, "Her türlü bilgi buralarda  paylaşılmamalıdır. Bu tür paylaşımlar, art niyetli kişilerin işini  kolaylaştırmaktadır. İsimlerden adreslerin elde edilebildiği bir dönemde,  yazılanlara, çizilenlere ve paylaşımlara daha dikkat edilmelidir. ?Kişisel  bilgiler daha dikkatli paylaşılmalı veya mümkünse hiç paylaşılmamalıdır." diye  tamamladı.