32 Türk firmasıyla İspanya'ya çıkarma

Türkiye'den 32 şirket, teknolojinin kalbinin attığı İspanya'daki fuara çıkarma yaptı. Dünyanın en büyük mobil teknoloji fuarı olan MWC Barselona'da, en fazla dikkati çeken ise elektrikli uçan otomobiller.

Dünyanın en büyük mobil teknoloji fuarı olan Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress-MWC 2024), İspanya'nın Barselona kentinde kapılarını açtı. Fira Gran Via Fuar Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye'den 32 şirket stant açtı. 200 ülkenin yer aldığı ve Türkiye milli katılımını da İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) organize ettiği MWC Barselona 2024 Fuarı'na, kayan ekranlı konsept telefonlar, mixed reality (karma gerçeklik) gözlükler, elektrikli uçan otomobil ve NFC teknolojili akıllı yüzükler damgasını vurdu. Fuarda en fazla öne çıkan inovasyonlardan biri de Joby Aviation şirketi tarafından üretilen elektrikli dikey kalkış ve iniş uçağı oldu. Şirketin 5 koltuklu elektrikli hava taksisinin de 2025 yılı içinde yolcu taşımaya başlayacağı öngörülüyor.

TEKNOLOJİ TEK YOL

29 Şubat'a kadar sürecek fuarın açılışı öncesi açıklamalarda bulunan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "MWC Barselona, Türk şirketlerinin, girişimcilerin ve start-up'ların önemli bir inovasyon gösteri alanı" dedi. Dünyanın marka değeri en yüksek 5 şirketinin tamamının teknoloji şirketi olduğuna işaret eden Avdagiç, "Dünyada ilk 10 şirketin 8'i doğrudan teknoloji firması. İlk 100'e giren firmaların tamamı ya doğrudan ya da ikincil süreçte yüksek teknolojiye dayalı üretim yapan şirketlerden oluşuyor" diye konuştu. Türkiye'nin dünyadaki rekabet yarışında bir yandan teknoloji üretmeye, bir yandan da ihraç etmeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Avdagiç, "Hem üretim hem ihracatta teknolojiyi hakim kılmaktan öte bir seçeneğimiz yok. Bu nedenle de tüm yatırım kaynaklarımızı teknoloji odaklı şekilde kurgulamak ve kullanmak zorundayız" dedi.

YAPAY ZEKA DAMGASI

Yapay zeka uygulamalarının hayatın her alanına girmeye başladığını vurgulayan Avdagiç, "Bu teknolojinin adı yapay ama çıktısı gerçek. Bu gerçeklik, kısa süre içinde tüm üretim süreçlerini yeniden şekillendirecek ve küresel ticaretin dengelerini yeniden dizayn edecek" diye konuştu.

200 ülkeden firmaların yer aldığı fuara, Türk şirketleri de stantlarıyla damga vurdu. MWC'ye 95 bin teknolojiseverin katılması bekleniyor. Ziyaretçiler için fuara giriş bileti fiyatı 966 euro. VIP biletlerin satış fiyatı ise 5 bin 388 euro.

MWC Barselona'da elektrikli uçan otomobiller öne çıkıyor.