29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Türkiye’de kutlanırken Google bir doodle ile ülkenin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.
Meclis başkanı İsmet Yılmaz 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında "Milli iradenin tecelligahı olan TBMM, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarılması hedefinin yılmaz takipçisi olacaktır." derken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bilgin "Bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün ve birliğimizin büyük bir coşkuyla tezahür ettiği bugün, bu değerlerimizi daha gür sesle tekrar etme günüdür. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini hedef alan terör örgütlerine karşı tek yürek olduğumuzu gösterme günüdür" mesajını yayınladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık ise "Cumhuriyetimizin daha da güçlenmesi için yerli ve yenilikçi üretimde güçlenmemiz, ekonomide dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerektiğine inanıyoruz." dedi ve teknolojinin önemine vurgu yaptı: "Cumhuriyetimizi marka değeri yüksek teknolojik ürünlerle, daha nitelikli bir sanayi ve ekonomiyle taçlandırma çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
Google yaptığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı doodle’ı ile alkış aldı. Bakanlar ve siyasilerin mesajları da Google’a giren kullanıcılar tarafından tam da 29 Ekim Cumhuriyet bayramı günü oldukça çok arama yapıldı.
Cumhuriyet nasıl ilan edildi
Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919'da Osmanlı hükümeti tarafından Samsun'a gönderilmiştir. Bazı illerde kongreler düzenlemiş ve "Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Milletin egemenliğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." ilkesiyle ulus temsilcilerini 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplamıştır. Meclis Mustafa Kemal Atatürk’ü 'Meclis Başkanı' seçmiştir. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştır. Halk ve Ordu düşman kuvvetlere karşı savaş vermiş, omuz omuza mücadele etmiştir.
Kurtuluş Savaşı'nın zaferinden sonra TBMM, 1 Kasım 1922'de saltanatı kaldırmıştır.
Ankara ne zaman başkent oldu
24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan şehrinde, TBMM üyeleriyle İngiltere, Fransa, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Portekiz, Belçika, Sovyet Birliği, Japonya ve Yugoslavya temsilcileri Lozan Barış Antlaşması'nı imzalamıştır. Bu antlaşma ile yeni bir devletin temelleri atılmıştır. İkinci dönem Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos'ta ilk toplantısını gerçekleştirip 13 Ekim'de Ankara’yı başkent ilan etmiştir. Bu dönemde Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başlamıştı. Atatürk 28 Ekim akşamı dostlarını Çankaya'da yemeğe çağırmış ve onlara "Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz," demiştir.
29 Ekim’de Mustafa Kemal Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra "Cumhuriyet" önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne vermiştir. Meclis önergeyi kabul etmiştir. Türkiye Devleti'nin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet, yeni ismi "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak belirlenmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Halk da cumhuriyetin ilanını sevinç ve coşku ile karşılamıştır. Cumhuriyet rejiminde Mustafa Kemal Atatürk'ün de söylediği üzere egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Millet, kendini yönetme yetkisini milletvekilleri aracılığı ile kullanır. Cumhuriyet yönetiminde, tüm yurttaşların seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçilen temsilciler yani milletvekilleri, yasaları tasarlar ve yöneticileri millet adına denetler. Millet, yöneticilerini genel seçimle halkın oylarıyla belirler.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın Kabul Edilmesi
29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır. 2 Şubat 1925'te düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan'da karara bağlanmıştır. 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.
29 Ekim’in 10’uncu yılında Atatürk’ün kendi sesinden:
İŞTE GOOGLE’IN TÜM TÜRKİYE DOODLE’LARI