2. Türk astronot uçuyor! Uzayda 1.5 saat... Yörünge altında yedi deney yapacak

Türkiye'nin ikinci uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı araştırma uçuşu için bugün ABD'nin New Mexico eyaletinden yola çıkacak. Atasever, 1.5 saat sürecek uzay yolculuğunda 7 farklı deney gerçekleştireceğini belirtti.

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, Türk Uzay Bilim Misyonu Yörünge Altı Araştırma Uçuşu'nu bugün ABD'deki Spaceport Tesisleri'nden gerçekleştirecek. Atasever, 1.5 saat sürecek uzay yolculuğunda 7 farklı deney gerçekleştireceğini belirterek, "Astronotların mikro yer çekimine çıktıkları zaman artan kafatası basınçlarının sağlıklarına ne kadar kötü etki edebileceğine bakacağız" dedi.

Atasever'i taşıyacak aracının önce bir taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 14 kilometrelik bir yüksekliğe erişmesi hedefleniyor. Daha sonra araç 90 km irtifaya ulaşacak. Atasever'in uçuşundaki 3 dakika sürecek bir serbest düşüşteki mikro yer çekimi ortamında; biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kalemi testinden radyasyon analizine kadar 7 deney gerçekleştirilecek.

Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu, Virgin Galactic'e ait "VSS Unity" adlı uzay aracının son ticari uçuşu olacak.

İKİNCİ AMA SON DEĞİL

Başkan Erdoğan, Astronot Tuva Cihangir Atasever ile canlı bağlantıda konuştu. Erdoğan, "Çocuklarımızın ve gençlerimizin uzaydaki merakını giderecek adımları atacaksın. Sen 2 astronotumuz olacaksın ama son olmayacaksın" dedi.