AA
2010 yılından beri verilen emekler karşılığını buluyor. 14 yıldır geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı bugün faaliyete geçecek.
Kuantum bilgisayar, veri güvenliğinden yapay zekaya, savunma sanayisinden simülasyonlara kadar birçok alanda sağlayacağı katkılarla Türkiye'nin bilgi işlem teknolojilerindeki gücüne güç katacak.
Sürekli geliştirmeye açık bir altyapıyla tasarlanan kuantum bilgisayar, teknolojik bağımsızlık açısında da Türkiye için önemli bir kilometre taşını oluşturuyor.
Türkiye'nin, dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almasına katkı sağlayacak kuantum bilgisayar, normal bilgisayarlar gibi "bit" kullanmıyor. Onun yerine "kubit" kuantum bitleri kullanıyor.
Bir kubitin aynı anda birden fazla durumu temsil edebilme özelliği, hesaplama gücünü milyonlarca kat artırarak karmaşık problemleri çözmesiyle dikkati çekiyor.
Kuantum bilgisayarların potansiyel kullanım alanları ise oldukça geniş. Bunlar arasında, kriptografi (daha güvenli veri şifreleme sistemleri), yapay zeka (karmaşık algoritmaların hızla işlenmesi), savunma sanayisi (stratejik teknolojilerin geliştirilmesi), iklim modelleme ve simülasyonlar (küresel ısınma ve doğal afet analizleri), ileri malzeme bilimi (yeni nesil malzemelerin keşfi ve analizi) yer alıyor.
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay'ın da aralarında olduğu çok sayıda ismin katılımıyla bugün TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'nde tanıtılacak.
Etkinlikte kuantum bilgisayarının tanıtım filmi gösterilecek ve katılımcılar bu teknolojiyi yerinde inceleme fırsatı bulacak.