100. yıla armağan... Gelişmiş özelliklere sahip! Bayraktar TB3 kanatlandı

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma'nın ardından Bayraktar TB3 de Cumhuriyet hediyesi olarak dün ilk kez uçtu. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Bayraktar TB3 ve Kızılelma havacılık tarihinde aslında devrimi işaret ediyor” dedi.

Türk savunma sanayii, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında geleceğin muharebe sahasında oyun değiştirici olacak Bayraktar TB3 ve Bayraktar Kızılelma'yı göreve hazırlıyor. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına hazırladıkları en büyük sürprizin 20 yıllık hedefleri olan, havacılıkta geleceğin muharebe dünyasında oyun kurucu olmayı ifade eden Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma'nın ilk uçuşunu geçen yıl gerçekleştirmesi olduğunu belirtti. Kızılelma'nın yanında dünyanın ilk SİHA gemisi olacak kısa pistli uçak gemisi TCG Anadolu için tasarladıkları Bayraktar TB3'ü geliştirme çalışmaları yürüttüklerini anlatan Bayraktar, yakın zamanda yer testlerinin, yerden havalanma ve iniş testlerinin gerçekleştirildiği Bayraktar TB3'ün de dün ilk uçuşunu yaptığını açıkladı.

CUMHURİYET'E ARMAĞAN OLSUN

Selçuk Bayraktar, şunları söyledi: "27 Ekim 2023 Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Bayraktar TB3 insansız hava aracımız, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl, milletimize söz verdiğimiz üzere ülkemizin ilk insanız savaş uçağı olan Bayraktar Kızılelma'nın ilk uçuşunu yine burada gerçekleştirmiştik. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına 1 ay kala gerçekleşmişti. Bugün de aşağı yukarı bir yıl sonra ülkemizin kısa pistli gemilerden kalkıp inme kabiliyetine sahip Bayraktar TB3'ün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmiş olduk. Bayraktar TB3 ve Kızılelma kısa pistli uçak gemilerinden kalkış yaptıklarında TCG Anadolu'da göreve başladıklarında aynen silahlı insansız hava araçlarımızda (SİHA) olduğu gibi muharebe tarihinde devrim yapacaklar. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına armağanımız olsun."

Türk savunma sanayiinde yerlilik oranının yüzde 80'e yaklaştığını belirten Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB2'nin 31 ülkeye Akıncı'nın da 8 ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

YÜKSEK PERFORMANS

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip silahlı insansız hava aracı sistemi olarak faaliyete geçecek. Keşif-gözetleme ve istihbarat görevlerinin yanı sıra kanatları altında taşıdığı yerli akıllı mühimmatlarla operasyon icra etme kabiliyetine sahip olacak. Katlanabilen kanat yapısıyla helikopter gemileri ve uçak gemilerinde kullanıma uygun olarak tasarlanan hava aracı, kullanıcıya deniz aşırı görevlerde silahlı insansız hava araçlarıyla operasyon icra etme kabiliyeti sunuyor.