10 ekonomi hedefine yazılımla ulaşırız

Yıllık 10 milyar dolar hacme koşan Türkiye yazılım sektörü hedef yükseltti. TÜYAFED Başkanı Mustafa Çalış, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına yazılım ve teknolojinin gücüyle taşınabileceğini ifade etti.

Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Genel Başkanı Mustafa Çalış, yapay zekanın savunma, telekomünikasyon ve sağlık sektörlerindeki olumlu etkilerini ve bunun ihracata yansımalarını gördüklerini söyledi. Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına yazılım ve teknolojinin gücüyle taşınabileceğini ifade eden Çalış, "Ülke olarak ilk 10 ekonomiye girmek istiyorsak eğitim, üretim ve ihracat üçgeni üzerinde büyük yatırımlar yapılması gerekmektedir. Son yıllarda ihracatın artması için devlet tarafından verilen hibe ve desteklerle yıllık hacmin 10 milyar dolara çıkması hedeflenmektedir." dedi.

İSTİHDAM ÇEŞİTLENECEK

Çalış, yapay zeka alanında yeni yatırımlar ve çalışmalar yapıldığını dile getirerek, "Bu çalışmalarla yapay zekanın istihdam sorunları oluşturacağını düşünmüyorum." dedi. Türkiye'deki yapay zeka çalışmalarına da değinen Çalış, şunları kaydetti: "Ülkemizde yapay zeka etki alanının 2025-2030 yıllarında daha fazla artacağını, Türkiye'nin küresel alanda büyük bir oyuncu olacağını ve ülke olarak global yarış içinde olacağımızı düşünüyorum. Türkiye'nin ülkenin en büyük sermayesi olan gençlerle 'yazılım devrimi' yapacağına ve hak ettiği yerde olacağına inanıyorum." Mevcut iş gücünün bu durumdan kısa zamanda zarar görmeyeceğini belirtebiliriz. Yapay zeka ile yeni çalışma alanları ve pozisyonlar açığa çıkacak ve istihdam çeşitlenecektir" diye konuştu.

DOLANDIRICILIKLARI TESPİT EDİYOR

Kripto para piyasasının arkasındaki teknoloji olan blok zincir ile yapay zekanın işbirliğinin, dolandırıcılık, veri gizliliğinin ihlali gibi birçok sorunun önüne geçebileceği değerlendiriliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Çağla Gül Şenkardeş: "Sağlıktan finansa birçok farklı endüstrideki blok zincir ile yapay zeka entegrasyonuyla çalışan sistemler, veri güvenliği konusunda çok daha verimli sonuçlar alınmasını sağlayacaktır" dedi. Binance Türkiye Pazarlama Direktörü Harika Eldoğan ise yapay zekanın LLM gibi farklı modeller kullanarak kripto para borsalarında dolandırıcılıkları tespit etmeye yardımcı olduğunu söyledi.

EĞİTİMDE YAPAY ZEKA MASAYA YATIRILACAK

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), eğitimde yapay zekanın kullanımına yönelik süreçleri değerlendirmek ve ulusal düzeyde yürütülecek çalışmaları belirlemek amacıyla "Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Uluslararası Forumu" düzenlenecek. 22-23 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek foruma akademisyenler, girişimciler, politika yapıcılar, öğretmenler ve sektör temsilcileri ile diğer paydaşlar katılacak. Forumla eğitimde yapay zeka uygulamaları konusunda kamu ve özel sektör işbirliğinin artırılması hedefleniyor.