Özellikle temmuz ve ekim ayları arasında Türkiye'nin biber üretiminin yüzde 35'ini karşılayan Yenişehir'de nüfusun önemli bölümü, geçimini biber ve fasulyeden karşılıyor.
Bu yıl yaz aylarının aşırı sıcak geçmesi sonucu biber verimindeki azalma ile işçi maliyetleri, üreticileri olumsuz etkiledi.
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, AA muhabirine, ilçelerinde binlerce kişinin biber üretiminden geçimini sağladığını belirterek, geçen yılki üretim ve ihracat rakamlarını bu kez yakalayamadıklarını ifade etti.
- Üretim azlığına rağmen fiyatlar düşük
Aktaş, aşırı sıcağın biberi vurduğunu ifade ederek, "Biz ilçe olarak yılda ortalama 65 bin ton biber üretimi yapıyoruz. Geçen yılla aynı oranda ekim alanlarına rağmen sıcaklar nedeniyle verim kaybı yüzde 30-35 civarında. Hasat halen sürüyor ama yılı bu oranda kayıpla kapatmış olacağız. Ayrıca geçen yılın tam tersine biber fiyatları üretim azlığına rağmen çok düşük. Çiftçimiz, zarar ediyor. Biber açık havada üretilmesine rağmen çok masraflı bir sebzedir. İşçiliği, gübrelenmesi, çapalanması, sulanması ve toplanması gibi işlemleri var. Bunların hepsi bir maliyet ve üreticiye ağır geliyor. Bizim tek derdimiz biber üreticisinin para kazanması, çalışmalarımızı bunun için yapıyoruz.'' diye konuştu.
Yıllık 65 bin ton üretimin 12 bin ton civarını Almanya, Belçika, İsviçre, Fransa gibi ülkelere ihraç ettiklerini anlatan Aktaş, bu yıl ihracatın 8 bin tonda kalmasının beklendiğini bildirdi.
Bu dönemde ülkedeki biber üretiminin yüzde 35'ini karşılayan Yenişehir'de biberin çiftçiden kilogram alış fiyatının 40 kuruş olduğunu kaydeden Aktaş, "Aşırı sıcaklar biberde verimi düşürür, kaliteyi bozar. Bu sene de aşırı sıcaklar nedeniyle zarar gören çiftçilerimiz oldu. Biberlerde çiçek dökülmesi, kıvrılma oldu. Aşırı sıcaklarda zarar gören çiftçilerimizin de borç ertelenmesinden yararlanmasını istiyoruz.'' dedi.