ERHAN SEVEN/ ANKARA
2 Temmuz 2012 Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararla hüküm giyen Aziz Yıldırım, mahkemeden gerekçeli kararın çıkmasını bekledi. Karar çıktıktan sonra 29 Eylül 2012 tarihinde kararın bozulması için Yıldırım’ın avukatları Yargıtay’a başvuruda bulundu. Başvurunun ardından Yargıtay Başsavcılığı başvuruyu incelemeye aldı. Savcılık yaklaşık 10 aylık bir incelemede bulundu. İncelemenin sonunda bugün itibariyle Yargıtay 5. Daireye sundukları tebliğnamede, Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının kararının onanmasını istedi.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Tebilğnameyi savcılığın sunmasının ardından 5. Daire hakimi bir tetkik hakimi görevlendirerek konuyla ilgili olarak bir rapor hazırlamasını isteyecek. Tetkik hakiminin hazırlayacağı rapor, kararın onanması ya da bozulması yönünde bir görüşü de içerecek.
HAKİM TEBLİĞNAME YA DA RAPORA UYMAK ZORUNDA MI?
Yargıtay hakimi, görevlendirdiği tetkik hakiminin raporunu ve dosyayı okuyacak. Rapor kendisi için karar alma noktasında bir ışık tutabiliri. Ancak bağlayıcılığı bulunmuyor. Yargıtay hakimi, tetkik hakiminin ‘karar onansın’ şeklinde vereceği bir rapora rağmen, dosyada eksik ve yanlışlık bulursa kararı bozabilir.
ADLİ TATİL BAŞLADI
Bu arada 20 Temmuz’da adli tatil başladı. 6 Eylül’de tatil bitecek. Tatilden sonra tetkik hakim çalışmaya başlayacak. Raporu hazırlaması belli bir süre alacak. Yargıtay hakimi de raporu okuması ve dosyayı incelemesinin ardından bir karar verecek. Bu nedenle Yargıtay aşamasının da belli bir süre alması bekleniyor. Bu sürenin de yaklaşık 1 yıl olabileceği belirtiliyor. Yargıtay 5. Daireye gelen dosyalar arasında sıraya konulacak olan Yıldırım dosyasının kesin kararının çıkmasının önümüzdeki yaz aylarını bulması şaşırtıcı değil.
NE KADAR CEZA ALMIŞTI?
Aziz Yıldırım, 2 Temmuz 2012’de mahkemenin verdiği kararla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yattığı süre göz önüne alınarak serbest bırakılan Yıldırım ile ilgili karar onanırsa infaz yasasından faydalanarak yaklaşık 2.5 yıl hapiste kalacak.