Vitor Pereira'nın açıklamaları neyi işaret ediyor?

Fatih Terim ve Vitor Pereira'nın maç sonu açıklamalarını AKŞAM yazarları yorumladı.

ENGİN VEREL: "TAKIMINA GÜVENİ YOK"

"Kardeşim takım yeni değil, sen yenisin. Ayrıca Türkiye'de daha önce çalıştın. Fatih Terim yıllarca futbol oynamış ve antrenörlük yapmış, başarıları olan bir teknik adam. Yapısı ve Türk oluşundan dolayı başarının inançtan geldiğini bilen bir kimliğe sahip. Ve futbolcularını bu doğrultuda motive ediyor. Teknik direktörlüğü iyidir, kötüdür, tartışılır ancak başarıları ortadadır. Bugünkü durumda buna en güzel örnektir. Avrupa Ligi'nde birinci. Fenerbahçe'ye gelirsek hocanın söylemek isteyip de söylemediği bazı gerçekler var. Herhalde patronundan korkuyor. Futbolda bir kanun mu var, berabere gittiğin ya da mağlup olduğun zaman adam değiştirme. Sen galipken de takım oyundan düşüyorsa değişiklik yaparsın. Pereira bunu yapmıyor. Skor avantajını kaybedince değişiklik yapmayı düşünüyor. Görünen o ki takıma da kendine de güvenmiyor."

KENAN KARCI: "DUYGU YÖNETİMİ ÖNEMLİ"

"Futbol oyununun bir yanı teknik, taktik, yetenek; diğer yanı duygu yönetimidir. Siz lider olarak, "Bizden bir şey olmaz" mesajı verirseniz, olacağı varsa da olmaz... Fatih Terim'in, "Kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin!" sözleri bu anlamda çok doğrudur. Fatih Hoca'nın başarılarında da zaten teknik ve taktik yeteneğinden çok, duygu yönetimindeki becerisi ön plana çıkmıştır. Futbol bir fizik, matematik bilimi değildir. İnsan faktörünü göz ardı eder ve birlikte yola çıktığınız insanları değersizleştirirseniz, kendi sonunuzu da hazırlarsınız. Futbol tarihimiz iflasa sürüklenen teknik adamların benzer söylemlerde bulunduğu örneklerle doludur. Sen, "Takım yetersiz" dersen, (Üstelik beğenmeyip gönderdiğin oyuncular, karşı takımda ilk 11'de oynarken) ben de "Niye o zaman görevi kabul ettin" derim. Camiaya karamsarlık yükleyecek mesajlar, sahada kaybedilen puanlardan daha çok hasar verir."

AYDIN TÜRKMEN: "FUTBOLCULARI NASIL İNANDIRIRSIN!"

"126.8 milyon euroluk kadro değeri olan bir takım Fenerbahçe... Yani salt "Ben 20 takım arasından ipi göğüsleyeyim yeter" gibi bir hedefle bu kadroyu kurduysan boşa kaynak israfı yapmışsın demektir! Evet zor bir hedef Avrupa'da bir kupa kazanmak... Ama buradaki sorun kupayı kazanıp kazanmamakla ilgili değil, ortaya koyduğun irade ve iddiayla ilgili. Tamam camiaya hayal satma da, kendinin inanmadığı bir hedefe oyuncularını nasıl inandıracaksın ve somut bir hedefin yoksa oyuncularının motivasyonunu nasıl sağlayacaksın. Mesela bir sonraki maça takımını mental olarak nasıl hazırlayacaksın? Vitor Pereira için bu açıklama kritik bir kırılma noktasıdır...

Yarın ligdeki olası başarısızlıklardan sonra benzer bir açıklama gelirse kimse şaşırmasın! Fatih Hoca'ya gelince... Şunu biliyoruz ki; Fatih Terim varsa iddia da vardır. Aksi açıklama düşünülemezdi. Ve pozisyonlar değişseydi Vitor Pereira'nın kurduğu cümleleri Fatih Hoca kesinlikle kurmazdı."

ALEN MARKARYAN: "TERAZİ YANLIŞ KONUMLANDIRILIYOR"

"Bu iki söylemde futbolcularıyla arasının çok bozuk olduğu anlaşılan Pereria'nın, başarısızlıktan kaynaklanan psikolojik bunalımı resmen nefret diliyle orta yere serdiğini görüyoruz. Fatih Terim'in ise en ufacık kıvılcımla takım tercihi ve kurgusundan sorumlu olduğu oluşumu parlatma ve kendi karakteristik hırsıyla hamasi konuşarak sonuç endeksli kendinden bahsettirdiğini anlıyoruz... Öte yandan biri yükselişte diğeri sonuç elde edememiş hoca görüntüsünde olduğundan iki hoca arasındaki terazinin yanlış konumlandırıldığını düşünmekteyim... Yoksa oynanan futbolun aman aman olmadığını hepimiz biliyoruz... Lazio ve Konya maçları ortada taze ve daha dün..."

MUSTAFA SAPMAZ: "VİTOR PEREİRA'NIN ŞAMARI!.."

"İkisi de aynı şeyi farklı kelimelerle söylüyor. Çok doğal. Çünkü bir tarafta evinde ezici bir Fenerbahçe yenilgisi (4-0, 1996) almasına rağmen kendisine zaman verilmiş Fatih Terim rahatlığı; diğer tarafta o sezon Şampiyonlar Ligi'nde yarı final oynayacak Monaco'ya elenirken 3'lü savunma oynadığı için kovulan Pereira endişesi var. Pereira gerçeği bir şamar gibi yüzümüze çarpmış. Çünkü kulübün bu tavrını değiştirmek istiyor. Tıpkı "Oyuncular bu takımın kalitesinde değil" diyen ve sonrasında gönderildiği halde haklı olduğu anlaşılan Advocaat gibi. Fenerbahçe boynuna "skor ilmeği" geçirdikleri hocalarının cellatlığını yapmayı alışkanlık haline getirdi. Bugün Fenerbahçelilerin ihtiyacı olan takım olmayı öğrenmek, antrenmanlarla ezberin artmasını beklemek ve yanlışları düzelterek gelişmek için zaman vermek. Gerçekleri görmeden hemen yarın başarının geleceğini sanmak değil."

Fatih Terim ne demişti?

"Bu gruptan çıktığımız andan itibaren başka adımlar atabiliriz. 2000'deki takım 4 senenin sonunda oluştu. Bu takımda o hale zamanla gelecek. Bu gruptan da çıktığımız zaman daha rahat konuşabiliriz. Hepimiz öyle bir yolculuğu özledik. O takımın yaptıkları ve oynadığı futbol için baya çalışmamız lazım. Şu oyun, 3 maçtaki 7 puan, gol yemeden lider olmak büyük başarı. Üstüne koyarak gitmeliyiz."

Vitor Pereira ne demişti?

"Yeni bir takım inşa etmeye çalışıyoruz, henüz 3 aydır buradayız. Tecrübeye ve istikrara ihtiyacımız var. Türkiye iyi bir lig ama taktiksel olarak seviyesi kesinlikle Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi seviyesinde değil. Kulüpte herhangi biri Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi'ni kazanacak seviyede olduğunu düşünmemeli. Biz bu turnuvayı kazanacak seviyede değiliz"