Ve İstanbul 2020 için Olimpiyat heyecanı başladı CANLI

Ve Türkiye, İstanbul için tarihi heyecan başladı... 2020 Olimpiyatlarına evsahipliği yapacak şehir bu akşam geceyarısı belli olacak. İstanbul, Tokyo ve Madrid'i geride bırakabilecek mi? Arjantin'in Başkenti Buenos Aires'teki heyecan başladı. Türk heyeti sunumunu yaptı. Başbakan Erdoğan çarpıcı mesajlar verdi. Sunum sonunda IOC Başkanı Rogge, etkilendiğini ''Sunumuzu izlerken nefesim kesildi'' sözleriyle ifade etti. Rogge ekledi: İstanbul mükemmel bir tanıtım gerçekleştirdi. Şimdiye kadar gerçekleştirdiklerinizle gurur duyabilirsiniz, örnek oldunuz. Sizlere çok teşekkür ediyorum. Bu katkılarınızı onurlandırmak için diploma vermek istiyorum''

 

ARJANTİN'DEN DAKİKA DAKİKA OLİMPİYAT HEYECANI

SAAT 15.00 TÜRKİYE'NİN SUNUMU BAŞLADI

-İstanbul Olimpiyat Komitesi Başkanı Hasan Arat, son sunumu yapıyor. Arat, Türk heyetindeki isimleri tanıtıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin en büyük kozu... Türkiye'nin tanıtım filmi izletildi... 

FLAŞ FLAŞ FLAŞ.... TÜRKİYE FİNALDE...

 HASAN ARAT: SİZE HİKAYEMİZİ ANLATACAĞIZ

 -Hasan Arat konuşmasında şunları söyledi: Bildiğiniz gibi insanlık tarihinden bugüne kadar güneş İstanbul’da her gün ayrı iki kıtaya doğuyor. Türkiye, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinin hikayesi... Türkiye, olimpik değerler üzerine bina edilen bir ülkenin hikayesi... Son 20 yılda 5. defa aday olduk ve birçok insanla tanışma fırsatı bulduk. Aralarında rakiplerimiz de var ama bu seyahati dost şehirlerimizle yapmış olmak bizim için çok önemli. Bize gerçekten çok önemli bir miras bırakıyorsunuz. Kalbimin en derinliklerinden teşekkürlerimi iletiyorum. Bugün, neden İstanbul'u seçmenin vakti geldiğini anlatacağız. İstanbul'un 2020 yılında mükemmeliyeti nasıl sunacağını sizlere anlatacağız. Bu, Türkiye'nin isteğidir. Olimpiyat hareketi, sporun üstüne geçtiğinde ve dünyayı birleştirdiğinde en önemli hale gelir. Lütfen İstanbul 2020'yi hayal edin.

 UĞUR ERDENER'İN KONUŞMASI: DOPİNGE SIFIR TOLERANS

 -IOC Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, Türkiye'nin spor kültürü üzerine kurulduğunı söyledi. İstanbul'un Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yüzyıllar boyunca başkentliğini yaptığını hatırlatarak, "İstanbul, coğrafyası, sanat, kültür ve siyasi önemi çok yüksek bir şehir. Türkiye'nin tarihi zaten spor üzerine kurulmuş. Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, olimpiyat değerlerine çok önem veren ve bu değerleri Türk toplumunun özüne işlemiş bir kişi" diye konuştu.

Türkiye'nin olimpiyat düzenleme isteğini merhum eski TMOK Başkanı Sinan Erdem'den devraldıklarını aktaran Erdener, "Ondan sonra atletlerimiz, sporcularımız ve toplumumuz çok önemli geliştirme programları uyguladık. Dopingle mücadele konusunda hükümetimizle birlikte çok önemli programlar ve taahhütler ortaya koyduk. WADA'nın bir üyesi olarak, doping konusundaki 'sıfır tolerans' politikamızı da sonuna kadar sürdüreceğimizi burada söylemek istiyorum" şeklinde görüş belirtti.

 TENİSÇİ ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY ANLATTI


-Milli tenisçi Çağla Büyükakçay ise Türkiye'nin 74 milyon nüfusa sahip olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Nüfusun çoğu 25 yaşın altında. Enerjiğiz, iyi eğitim aldık. Biz geleceğe örnek olmak istiyoruz. Kültürü, sporu seviyoruz, dünyayı değiştireceğimize inanıyoruz. Olimpiyat sporcusu olmak ve olimpiyatları ülkeme getirmek istiyorum. Sekiz yaşımda tenis raketimi elime aldığımda, bu ilk görüşte aşktı. 10 yaşıma geldiğimde hayalim dünyadaki bir numaralı tenisçi olmaktı. 2010'da grand slam oynamaya hak kazanan ilk kadın Türk sporcu olmuştum. Şimdi benim neslimin hayali var; olimpiyatları ilk kez ülkemizde yapabilmek. Sizden tüm istediğim bana inanmanız, güvenmeniz."

NEŞE GÜNDOĞAN'IN KONUŞMASI

-Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Neşe Gündoğan sunuma başladı. Gündoğan, yapılacakları anlattı.

SÖZ ALİ BABACAN'DA

-Gündoğan sonrası Başbakan Yardımcısı Ali Babacan sunuma başladı: Ulaştırmaya yaptığımız yatırımlar bizim temel politikamız. İpek yolu bildiğiniz gibi İstanbul’dan geçiyor. Marmaray deniz altından geçen dünyadaki en derin proje. İlk defa İpek Yolu bu projeyle biraraya geliyor.  10 yıl içinde Türkiye, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alacaktır. 2002'den bu yana GSMH 3 kat artmıştır. Biliyorum tartışmalar sürüyor. Kentlerin hala gerçekçi finansal bütçelerle olimpiyatlara ev sahipliği yapılacağını göstermek istiyoruz. Bizim devlet bütçemiz 2.9 milyar dolardır. Hükümetimiz 400 milyon dolar yatırım yapacaktır. İstanbul 2020 bütçesinde her kalem dikkate alınmıştır. Yolumuza sürprizler çıkmayacaktır. Bizim ulusal hukukumuza göre ayrılan paradan bahsediyoruz. 

TOKİ HEMEN YARIN ÇALIŞMAYA BAŞLAYABİLİR

-İstanbul 2020 belirsizliğe yer olmayan oyunlardır. TOKİ hemen yarın çalışmaya başlayabilir. Ev sahibi ülkenin hedefleri IOC'nin hedefleriyle örtüşüyorsa o olimpiyatlar başarılı oluyor. Zaman İstanbul'a evet deme zamanıdır.

15.27 UNUTULMAZ BİR DENEYİM KAZANDIRACAĞIZ

-İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker de İstanbul'da oluşturulan ortaklıklarla sporun daha da ileriye gitmesine katkı sunacaklarını anlatarak, "İstanbul'daki oyunlar, bölgenin manzarasını değiştirecek ve bunu kalıcı olarak yapacak. Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlar için yeni bir pazar oluşturacak. Oyunlarımız, Avrupa içerisinde 27, Asya'da 10 olmak üzere alanlara yerleştirilecek. Geçmişteki oyunların planlamasına benzer bir planımız var. Unutulmaz bir organizasyon ortaya koymak, tüm sporseverler için büyülü bir oyunlar deneyimi ortaya koymak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

BUGÜNÜN PROGRAMI İÇİN TIKLAYIN...

15.30 BAKAN SUAT KILIÇ'IN KONUŞMASI

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç,  İstanbul'un ilk olimpiyat adaylığı sırasında 19 yaşında olduğunu hatırlatarak, ''Bugün 41 yaşındayım. Türkiye'nin Gençlik ve Spor Bakanı olarak huzurunuzdayım ve bu zaman zarfından Türkiye'nin nasıl olgunlaştığını gördüm'' dedi.  Kılıç, şunları söyledi:Akdeniz Oyunları, bizim açımızdan adeta altyapımızı test etmemiz için imkandı. TOKİ bizim altyapı kurumumuz, 7 yıllık bir inşaat programını sadece 18 ay içerisinde tamamlayarak Akdeniz Oyunları'na yetiştirdi. Türkiye, sporu herkes için erişilebilir kılmaya devam ediyor. 776 yeni spor merkezi hale hazırda inşaa ediyoruz. 2014 yılı sonu geldiği zaman 568 tanesini tamamlamış olacağız. Taahütlerimizi yerine getiriyoruz ve sizin içinde taahütlerimizi yerine getireceğiz. 500 milyon ABD doları tutarında ulusal spor planımız var yıllık olarak. İstanbul 2020 programı gerçeği dönüşse de gerçekleşmese de biz olimpiyat ve paralimpik ruhunu Türkiye'de yeniden inşaa etmek için bu bütçeyi spora ayırmaya devam edeceğiz. 

DOPİNGLE MÜCADELE

'Dopinge karşı sıfır toleransımız var' diye konuşan Kılıç, bu konuda uygulanan politikaya dikkat çekerek, şunları kaydetti: Bizim politikamız gayet net gerçekten dopinge karşı sıfır toleransımız var. Türkiye dopingle mücadele inisiyatiflerini daha da güçlendirme ve bu alandaki yatırımlarını daha da artırmaya devam edecek. Aynı zamanda yasaklanmış olan maddelerin ithalat, ihracat ve satışını engellemek için gerekli olan yasayı da geçirecek. Aynı zamanda doping kullanımış olan bütün sporcularda Ceza Kanunu kapsamında soruşturmaya tabi tutacaklar.''

15.32 PARALİMPİK ŞAMPİYON GİZEM GİRİŞMEN

Paralimpik şampiyon, milli okçumuz Gizem Girişmen sunumunda birçok dilde selamlama yaptı.

15.36 BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN KÜRSÜDE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:

Açıkçası ben dünyanın bütün dillerinin üzerinde ortak bir dil olduğuna inanıyorum. O da kalp dilidir. Sizi en kalbi duygularla selamlıyorum. Barışa ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Bu kritik dönemeçte kardeşliğin şehri İstanbul'dan dünyaya barış mesajları iletiyoruz."

"Çocukluk yıllarımdan başlayarak 16 yıl boyunca sporu yaşadım. Eşim ve çocuklarım beni affetsinler, onlar kadar İstanbul ve spora sonsuz bir aşkla bağlandım. İstanbul aşkı beni belediye başkanlığına taşıdı. Spor aşkı ise paylaşma ruhuyla başbakanlığa taşıdı. İstanbul'a ve spora olan sevdamı, ortak bir meşale altında birleştirmek hedefimdi. Daha önce belediye başkanıyken sunum yapmıştım. Şunu bilmenizi isterim ki; halkının çoğunluğu müslüman olan Türkiye'de yapılması, barışa aç olan bölgemize faydalı olacaktır. Ülke olarak kararlılık içindeyiz. Genç ve dinamik bir nüfusumuz var. 2020'e bugünün çocukları çok daha kalkınmış bir Türkiye'de yaşayacak. 2020 Olimpiyatları'nın gençlerin ülkesi Türkiye'de, 8 bin yıllık tarihi olan bu kadim şehirde gerçekleşmesi, olimpiyat ruhuna uygun olacaktır. Kıtaları, kültürleri buluşturacak bir yeryüzü köprüsü olacaktır. Gelin beraber köprüler kuralım. Tarih yazalım. Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.


15.50 SORU CEVAP KISMI BAŞLADI

Ulaşımda sıkıntı olur mu? 

Türk heyeti, ulaşımla ilgili olarak gelen soru üzerine, olimpiyat köyü ve sporcuların kaldığı yerlerden oyunların yapılacağı alanlara ulaşmasında herhangi bir sorun olmayacağını, her türlü çalışmanın yapıldığı belirtildi.  Ortalama ulaşım süresinin 60 dakika olarak plalandığı ve sporcuların olimpiyat köyünden müsabakaların yapılacağı tesislere sadece 5 dakikada ulaşabileceği belirtildi. Hızlı ulaşımın plandığı ve herhangi bir trafik ışığı olmayacağı, havayolundan varışların da test edildiği, her hangi bir sıkıntı yaşanmayacağı komite üyelerine iletildi. 2005 yılından bu yana ulaşıma yapılan yatırımın hepsi tamamlandığında 9.8 milyar doları bulmuş olacağı ifade edildi.

Oyunlar bölge barışına nasıl fayda sağlayacak?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un master planları ve uygulama planlarının hazır olduğunu, alt yapı ve üst yapı için yapılacak değişiklikleri, verilen söz çerçevesinde yerine kabiliyet ve gücüne sahip olduklarını söyledi. Erdoğan, "Diğer bir konu yılda 100 milyon kişi kapasiteli bir havalimanı yapılmakta. Bağlantı yolları ile tüm olimpiyatların yapılacağı yerlere bağlanacaktır. Yeni şehir planlarımız var. Sporcuların kalacağı yerler konusunda en ufak bir sıkıntı olmayacaktır." dedi.

 "Oyunlar bölgesel barışa nasıl bir katkı sağlayacak?"  şeklindeki soruyu ise Erdoğan, 
"Bildiğiniz gibi özellikle bu bölge barışa aç. Olimpiyatlrı biz sevgüinin, saygının ve barışın bir parçası olarak görüyoruz. İstanbul'da yapılması bölgeye bu sevgi ve barış ruhunu verecektir. Farklılıkları, zenginlik olarak telakki edildiği ülkemizde bu süreci bölgede yaşayacağız." dedi.

GURUR DUYABİLİRSİNİZ, MÜKEMMELDİ

2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapacak kentin belli olacağı Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 125. genel kurulunda İstanbul için yapılan sunumun ardından konuşan Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge, İstanbul'un mükemmel bir tanıtım gerçekleştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

"İstanbul mükemmel bir tanıtım gerçekleştirdi. Şimdiye kadar gerçekleştirdiklerinizle gurur duyabilirsiniz, örnek oldunuz. Sizlere çok teşekkür ediyorum. Bu katkılarınızı onurlandırmak için diploma vermek istiyorum." 

Rogge daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a diploma takdim etti. Yaklaşık 70 dakika süren İstanbul'un sunumu diploma töreninin ardından sona ererken, daha sonra Tokyo'nun sunumuna geçildi.