UEFA, Sebastian Coltescu'yla ilgili kararını verdi! Pierre Webo'ya söylediği ifade...

UEFA Disiplin Komitesi, Şampiyonlar Ligi'nde oynanan PSG-Başakşehir maçında mücadelenin 4. hakemi Sebastian Coltescu'nun Pierre Webo'ya yönelik sarf ettiği sözlerle ilgili kararını verdi. Karara göre hakemin kullandığı ‘o siyahi kişi' ifadesi aşağılayıcı veya rahatsız edici olarak değerlendirilmedi.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde temsilcimiz Başakşehir'in deplasmanda PSG ile oynadığı karşılaşmada maçın 4. hakemi Sebastian Coltescu, Başakşehir Yardımcı Antrenörü Pierre Webo'yu işaret ederken 'negru' kelimesini kullanmıştı.

8 Aralık 2020'de oynanan mücadele, yaşanan olaylar nedeniyle temsilcimizin sahadan çekilmesi sonucunda ertesi gün 9 Aralık 2020'de farklı bir hakem kadrosunun yönetiminde tamamlanmıştı.

İFADELER IRKÇI DEĞİL, CEZA YOK

Rumen basınından ProSport'un haberine göre Coltescu'nun soruşturması tamamlandı. Coltescu'nun ifadelerinin ırkçı olmadığı ve dolayısıyla hiçbir disiplin cezası almayacağı belirtildi.

'O SİYAH KİŞİ' SÖZLERİ AŞAĞILAYICI OLARAK DEĞERLENDİRİLMEDİ

ProSport tarafından paylaşılan UEFA Disiplin Komitesi'nin raporuna göre Coltescu, Pierre Webo'yu göstermek adına "siyahi", "o siyahi kişi" tanımlamalarını yaptı. Dil raporuna göre de "siyahi" veya "o siyah kişi" ifadeleri aşağılayıcı veya rahatsız edici olarak değerlendirilmedi. "Siyah" ifadesinin ırkçılık karşıtı örgütler ve ırkçılıkla mücadele hareketlerinde de yaygın olarak kullanıldığı belirtildi.

'NEGRU' SÖZCÜĞÜ BENZER FONETİKTE

UEFA'nın aktarılan raporunda hakemin Rumencede "siyahi" anlamına gelen "negru" kelimesini kullandığı ve bunun İngilizcedeki ırkçılık içeren ifadeye benzer fonetikte olduğu aktarıldı. Bunun da cezalandırılması gereken bir davranış olmadığı kararına varıldı.

OKAN BURUK KARARI

Aynı karşılaşmada o dönem Başakşehir Teknik Direktörü konumundaki Okan Buruk'un ifadeleri de değerlendirilirken bu ifadelerin de ayrımcı, ırkçı olmadıkları kararına varıldı ve Okan Buruk aleyhine de bir disiplin işlemi uygulanmayacağı ifade edildi.

(Fanatik)