Türkler Almanya'dan soğudu

ESPN, Dünya Kupası’ndan elenen Almanya’nın Türkler’in sempatisini de kaybettiğini belirten, bir haber yorum kaleme aldı.

1

AKŞAM

Almanya’nın, İsveç ile oynadığı maçı Berlin-Kreuzberg’deki Cafe Santral’de izleyen Stephan Uersfeld şu tespitlerde bulundu: Cafede bulunanların bazıları zar atıyor, bazıları okey oynuyor. Bazıları ise derin tartışmalarda. Almanya’nın bir Dünya Kupası maçı oynayacağını gösteren bir ortam yok. Bir Türk bana, ‘Kimin maçı var?’ diye soruyor. ‘Almanya’ diye cevap veriyorum. ‘Ah, Almanya…’ diye tepki verip, sohbetine geri dönüyor. 3.7 milyon Türk, Almanya’daki en kalabalık toplum. Ama şimdi Türk göçmenler için gerginlik yüksek.

TÜRKLER’DE BÜYÜK GERGİNLİK VAR 

Almanya iktidarlarının mülteciler üzerindeki politikaları Mesut Özil ve İlkay Gündoğan üzerinden Almanya futbol takımına sıçramış. İki futbolcunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çekildiği fotoğraf Başbakan Merkel ve Cumhurbaşkanı Steinmeier’e bile dert olmuş. Türk oyuncuların Almanya’ya entegrasyonu sorgulandı. Öyle ki Mesut’un milli marş sırasındaki dudak hareketleri bile incelendi.  Maçı kimse izlemiyor. ‘Futbol her şey değil’ diyorlar. Hemen yandaki restoranda balık yiyen Karadenizli, ‘Küçük hamsi maçtan iyi’ yorumu yapıyor. Türkler’in Almanya maçı çok umurunda değil.

İKİ ÜLKEYİ DE SEVEBİLİRSİN

53 yaşındaki Tarık’la sohbete başladım, ‘Tomas Müller’i sevmiyorum. Bavyeralı… Burada sevmediğim her şeyi temsil ediyor. Cumhurbaşkanı ile sadece bir fotoğraf çekildiler (Mesut ve İlkay). Almanlar bu fotoğraf üzerinden kendi değerlerini yüceltip, bizi aşağıladılar. İnsanlar sevdikleri biriyle neden fotoğraf çektirmesin. Gelsenkirchen’de büyüdüler ama ülkelerini seviyorlar. 20 yıl önce buraya geldim. Almanya’yı seviyorum ama vatanımı da seviyorum. Bunu anlamak zor mu. İki ülkeyi sevebilirsin. Her tarafta aşırılık yanlıları var’ dedi. 

Havada dağılma hissi var

ESPN muhabiri Stephan Uersfeld şu gözlemini de paylaştı: Almanya’ya kök salmış görünenler, o günden beri çoktan ayrıldı. Havada bir dağılma hissi var. Almanya milli takımı iki toplumu ayrıştırdı. Bunu Türklerin yaşadığı mahallede hissedebiliyorsunuz. 2014 ve 2018 arasında, Almanya’daki atmosfer değişti ve tüm çok kültürlü geçmişi ile ulusal takımın arkasına dönmesi biraz zaman alabilir.