Türkiye'nin en genç ralli pilotlarından Ali Türkkan AKŞAM'a konuştu: Başarımı fedakâr anneme borçluyum

Türkiye'nin en genç ralli pilotlarından biri olan Ali Türkkan ''Anneler Günü'nde AKŞAM'a özel açıklamalarda bulundu ve annesi Gül Türkkan'ın kariyerindeki yerini anlattı.

AKŞAM Özel Röportaj

Şafak Gözmen

Türkiye'nin en genç ralli pilotlarından olan Red Bull sporcusu Ali Türkkan, 'Anneler Günü'nde AKŞAM'a konuştu ve annesi Gül Türkkan'ın kariyerindeki önemini anlattı. Kariyerini annesine borçlu olduğunun altını çizen Ali Türkkan, şunları söyledi:

"Annem her zaman benim yanımda oldu. Beni destekledi ama hayatının şu alanında benim bu sporu yapabilmem için fedakârlıklarda bulunuyor. Ben bunun bir kısmını görüyorum ve eminim bir o kadar kısmını daha göremiyorum. Bu fedakarlıkları yapmasaydı annem, burada olamazdım.

AİLEM BANA YOL GÖSTERİYOR

Tabii ki hiçbir anne 'benim oğlum ralli pilotu olsun' demez. Bu benim babamla ortak hayalim ama annem de artık bu işin içinde. Biz hepimiz aile olarak bir geminin içinde yolcuyuz. Bu geminin de kaptanı benim. Ama onlar yelkeni açıyor. Bana yol gösteriyorlar. En az benim kadar efor sarf ediyorlar. Hem maddi hem manevi... Sosyal hayatlarından feragat ediyorlar. Yapmaları gereken bazı işleri yapamıyorlar. Yazın tatile gitmek yerine benimle birlikte yarışları kovalıyorlar. Biz Sarıyer'de oturuyoruz. Beni 6 yaşındayken Tuzla'ya sabah 6'da çıkıp antrenmana götürüyordu. Daha 6 yaşındaydım... Bunu yapabilecek anne sayısı ne kadar fazla bilmiyorum."

HER ŞEY BİZİ MUTLU ETTİĞİ İÇİN

Anne Gül Türkkan ise oğlu Ali'nin aksine yaptıklarını fedakarlık olarak görmediğini söyledi: "Ben yaptığım hiçbir şeyi fedakarlık olarak görmüyorum. Ben ne yaptıysam bizi mutlu ettiği için yaptım. Kazadan korkmuyorum. Bindiği arabaya güveniyorum. Ekibe güveniyorum. Ali'nin en güvenli şekilde bütün tehlikelerden uzak olduğunu biliyorum. Ali yarışa çıkarken 'ay başına bir şey gelecek, kaza yapacak' diye göndermiyorum. Ali'nin benden aldığı özellikleri illa ki vardır ama ben direkt şu özelliğini almış diyemem. Kendimle özdeşleştireceğim çok spesifik bir özelliği yok. Babasıyla da yok. Kendine özgü bir karakter Ali."

FİNİŞTE BEKLİYORUM

Gül Türkkan, oğlunun her yarışı öncesinde heyecanlandığını vurguladı, "Başarılı olsun istiyorsunuz. Heyecanlanıyorum ama ilk etabı geçtikten sonra çok enteresandır. İlk etabın fi nişinde beklerim her zaman. Finişe geldiğinde bitiyor heyecanım. Hepimizi çok mutlu ediyor kazandığı başarılar." dedi

UĞURLU TESBİHİM VAR

Yarışlar öncesinde totemi olduğunu vurgulayan genç ralli pilotu, "Uğurlu bir tesbihim var. Babamın hediye ettiği... Otomobilde özel bir gözüm var. Cüzdanımı koyduğum. Her zaman onu orada bulundururum." dedi.

ÇABA GEREKTİRİYOR

Anne Gül Türkkan, "Sporcu olmak belli bir emek çaba ve disiplin gerektirir. Bence insanın karakterini ve gelişimini etkileyen en önemli faktörler. Sporcu bunları kazandığı zaman ve hayatında sporu tuttuğu zaman hem aile hem de toplum için değerli bir birey olur." dedi.

MOTOSİKLETLE GEZİYORUM

Ali Türkkan: "Hayalim bir ralli pilotu olmaktı diyemem kesinlikle ama otomobille ilgili bir şey yapmaktı. Motosiklete binmeyi de çok seviyorum. İki haftada bir motosikletleri alıp arkadaşlarımla birlikte Şile'ye gidiyorum. Gözleme yiyoruz, biraz virajlara yatıyoruz. Tatilim bile motosikletle çıkıp gazlamak oluyor. Bu kadar güzel bir kariyeri hayal edemezdim."

DEĞERİNİ BİLELİM

Ali Türkkan, tüm annelerin anneler gününü kutlarken şu mesajı da verdi: "Annelerimizin değerini bilelim, sevelim, sayalım, sevgimizi de göstermekten çekinmeyelim."

PİŞMANLIK YAŞIYORUM

Ali Türkkan, 2016'da ilk padoka çıktığı anla şu anki durumu arasında büyük fark olduğunu söyledi ve "O zaman Sebastian Loeb'le aynı yarışta bulundum. Ben 16-17 yaşındaydım. Bu yüzden aslında tam olarak onların yaptıkları işi, başarılarını yüzde yüz anlayıp, saygı gösteremiyordum. Şu an kafamdaki Sebastian Loeb algısı o zaman yoktu. O yüzden çok etkilenmemiştim ve şimdi dönüp baktığımda da pişman oluyorum. İki kelime sohbet bile etmedim." diye konuştu.