Tüm sporlardan 4 yıl men

WADA, organize şekilde doping yaptığı gerekçesiyle Rusya’ya tarihi bir ceza verdi. Euro 2020 ceza kapsamı dışında tutuldu. Ancak Rusya Tokyo 2020, Katar 2022 ve 2022 Pekin’de yer almayacak. Temiz olanlar bireysel yarışacak.

AKŞAM

RUSYA devlet kontrolünde, organize bir şekilde doping yaptığı gerekçesiyle 4 yıl boyunca bütün sporlarda, uluslararası yarışmalara katılamayacak. Dünya Anti Doping Ajansı’nın (WADA) oy birliğiyle verdiği ‘Yasak’ kararı  futbolu da kapsıyor. Ancak Euro 2020’de Rusya ev sahibi olduğu için, bu organizasyon kapsam dışında tutuldu. Rus milli futbol takımı Haziran ayında St Petersburg’taki karşılaşmalarda yerini alacak ve Euro 2020’yi tamamlayacak. 2022 Katar elemelerinde ve finallerinde Rus takımı olmayacak. Aynı şekilde Rus takımları Tokyo 2020’de de ülkelerini temsil edemeyecek. Ceza Çin’deki 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’nı da kapsıyor.

RUSYA KARARA İTİRAZ EDECEK

Karara göre temiz olan Rus sporcular, bireysel olarak, Rusya’nın bayrağını kullanmadan yarışmalarda yer alabilecek. Ancak bu sporcuların yanında Rusya’nın temsilcileri ve hükümet yetkilileri yer alamayacak. Anti Doping Ajansı, Rusya’yı yasaklı dönemde doping verilerini münipüle etmekle suçlamış ve verilerin WADA’ya devredilmesini istemişti. Rusya ise bu talebe, “Numuneler uyumlu değil” diyerek olumsuz karşılık verdi. Rusya’nın 21 gün içinde CAS’a itiraz hakkı bulunuyor. Rus basını karara itiraz edileceğini duyurdu. Rusya’nın 168 sporcusu 2018 Kış Olimpiyatları’nda bireysel olarak yarışmalara katılabilmişti.

RUS YURY GANUS ELE VERDİ

Daha önce Rusya ile anlaşan Anti Doping Ajansı, bir uyum komitesi kurdu. Bu komite Rusya’dan verileri istedi. Numunelerden birinde doping tespit edilmesi üzerine komite diğer verileri de talep etti ancak Rusya vermedi. Bunun üzerine uyum komitesi 4 yıllık ceza önerdi ve dün bu öneri kabul edildi. Bu süreçte Rus doping yetkilisi Yury Ganus’un “Görevliler tarafından binlerce test silindi ya da değiştirildi. Bunu açıklamak tehlikeli ama bu benim görevim” sözleri yasağa temel teşkil etti.

FIFA&UEFA UYMAYABİLİR

RUSYA EURO 2020 Organizasyon Komitesi’nin Genel Müdürü Alexei Sorokin futbol takımının 2022 Katar’a gitme olasılığı bulunduğunu iddia etti. Sorokin, “FIFA doğrudan WADA’yla etkileşim içinde değil. FIFA şu anda WADA kodunu imzaladı. Futbolun yasaklanması iki kurumun anlaşmasıyla olacaktır. Şu anda Rus Milli Takımı’nın gitmesine izin vermeme riski taşımadığını ve riskin ne kadar olduğunu bilemem. İlk önce FIFA ile görüşmemiz gerekiyor” dedi.

KARAR ULAŞMADI

RUSYA Futbol Federasyonu ise şu açıklamayı yaptı: “WADA’nın kararı henüz resmen bize ulaşmadı. FIFA’nın da bu konuda aldığı resmi bir pozisyon yok. Futbol federasyonu olarak dopingle mücadele politikasına uyuyor ve yakından takip ediyoruz. FIFA’nın futbolda bir kısıtlama yapmayacağını umuyoruz.”

UEFA ENGELLEYEBİLİR

ANTİ Doping Ajansı’nın aldığı karar, Euro 2020’yi kapsam dışı bıraktı. Ancak WADA yetkilileri UEFA’nın da Rusya’yı bu süre içinde şampiyonalar dışında tutmak için bir karar alabileceğini belirtiyorlar. Rusya’nın kulüp takımları ise bu cezadan etkilenmeyecek. Sadece milli organizasyonlarda Ruslar yer alamayacak.