Tokyo 2020 Olimpiyatları, iptal edilebilir

Tokyo Tabipler Birliği, oyunların yapılmasının zor olduğunu bildirdi... Olimpiyat Oyunları'na 100 gün kala dünya genelinde artan Kovid vakaları Japonya'yı endişelendirdi. TTB Başkanı Haruo Ozaki, “Olimpiyatları yapma planının gerçekçi olup olmadığını incelemeliyiz.” açıklamasını yaptı.

AKŞAM

2020 Tokyo Olimpiyatları, koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl 2021'e ertelendi. Ancak, salgının hala kontrol altına alınamaması ve dünya geneliyle birlikte Japonya'da da vakaların yükselmeye başlaması Olimpiyatların bu sezon yapılmasını zorlaştırıyor. Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, haziran ayına kadar 100 milyon doz aşı taahhüdü verse de 126 milyonun sadece 1.1 milyonunun aşılanması yani; oranın %1'in bile altında olması ve ikinci dozda ise bu oranın binde 4'te kalması oyunların yapılmasını güçleştiriyor.

GERÇEKTEN DE ÇOK ZOR

Tokyo Tabipler Birliği Başkanı Haruo Ozaki, Japonya'da koronavirüs enfeksiyonlarında artış göz önüne alındığında, bu yaza ertelenen Tokyo Olimpiyatları'nın "gerçekten zor" olacağı uyarısında bulundu. Ozaki, "Tıp görevlilerinin başı olarak benim pozisyonumdan, oyunları düzenlemenin gerçekten zor olduğunu söylemeliyim. Olimpiyatları yapma planının gerçekçi olup olmadığını samimiyetle incelemeliyiz. Kovid-19 vakalarındaki artış oyunlar konusunda endişeleri artırıyor." dedi. Japon halkı da oyunların iptalini ya da ertelenmesini istiyor.

15 BİN SPORCU

23 Temmuz'da başlaması planlanan olimpiyatlara 200'ü aşkın ülkeden 15 bin sporcu ve teknik ekibin katılması bekleniyor

KOVİD OTELİ

Olimpiyatların düzenlenip düzenlenmeyeceği hala belirsizliğini korurken, Japonya, oyunlarda mücadele edecek sporculardan testleri pozitif çıkan ancak hastaneye kaldırılmasına gerek duyulmayacak sporcuların kalması için bir 'Karantina Oteli' hazırlıyor. Bu kişiler Olimpiyat köylerinde kalmayacak.

EKONOMİYİ ETKİLEMEZ

IMF, Olimpiyatların iptal edilmesinin Japon ekonomisine ciddi bir darbe olmayacağını ancak bölgedeki bazı işletmelere hükümetin destek olmak durumunda kalabileceğini bildirdi.

"UMUT OLACAKSINIZ"

Öte yandan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Tokyo 2020'ye 100 Gün Kala" etkinliğine katıldı. Milli sporculara seslenen Kasapoğlu, "Sizler size inananları, hocalarınızı, ailelerinizi, bütün milletimizi gururlandırdınız. İnanıyorum ki Tokyo 2020'de de elinizden gelenin en iyisini yapacaksınız, göğsümüzü kabartacaksınız. Kazandığınız her başarıyla bu ülkenin milyonlarca genci için bir umut olacaksınız." dedi.