Tatar Kanaat önderi Azat Ahunov, Göçebe Oyunları'nın önemini anlattı: ''Türkiye yedek ağabey olabilir''

İznik'te devam eden 4. Dünya Göçebe Oyunları, Türk dünyası tarafından heyecanla takip ediliyor. Tatar Kanaat önderi Azat Ahunov, Göçebe Oyunları'nın Türk Dünyası açısından önemini, ''Türkiye, Türk dünyası için Moskova'ya karşı ‘Yedek Ağabey' rolünde. Türkler bunu çok iyi anlıyor ve böylesine çalkantılı bir dönemde Türk dünyasındaki rollerini unutmuyorlar.'' sözleriyle açıkladı.

AKŞAM

Özkan Demir

İznik'te devam eden 4. Dünya Göçebe Oyunları, Türk dünyası tarafından heyecanla takip ediliyor. Oyunların dünyadaki farklı kültürleri birleştiren bir özelliği olduğu kadar, Türk dünyasının yakınlaşması için de bir vesile olduğu belirtiliyor. Oyunlar hakkında Businessgazeta.ru'ya konuşan Tatar Kanaat Önderi Azat Ahunov şu önemli tespitlerde bulundu:

"Geleneğe ve kimliğe kesinlikle saygı gösteren Türkiye'nin bu projeyi üstlenmesi önemli. Aslında Türkler artık göçebe kültüre o kadar da yakın değiller. Hatta at eti yememeye çalışıyorlar. Asya'daki eski Sovyet cumhuriyetleri biraz çıkmazda. Daha önce Moskova onlar için bir ağabeydi ancak ona karşı kimsenin düşmek istemediği birçok yaptırım uygulandı. Rusya ile elbette açık bir kopuş yok ancak belki de bir tür yeniden yönelim, en azından çok vektörlü bir yaklaşım söz konusu.

"ERDOĞAN MERKEZ SÖZÜ VERDİ"

Türkiye bu anlamda Moskova'ya alternatif bir 'Yedek Ağabey' olabilir. Türkler bunu çok iyi anlıyor ve böylesine çalkantılı bir dönemde Türk dünyasındaki rollerini unutmuyorlar. Bu bağlamda ortaya çıkan 'Türk Projesinde' Rusya'nın bir tür tam yetkili temsilcisi haline gelen Tatarların ve Tataristan'ın rolü elbette büyüyor. Tataristan, Göçebe Oyunları'nın Kazan'da yapılması için girişimlerde bulunuyor. İki yıl sonraki oyunlar için Tataristan'ın kendisini Türk dünyasının bir parçası olarak görme hakkı var. Bilal Erdoğan, Kazan'a yaptığı ziyarette Tataristan Cumhuriyeti'nde Etnospor'un bir merkezini açma sözü verdi. Tatarlar atlı spor konusunda Türklere benziyor. Ayrıca yerleşik olarak yaşıyoruz ve uzun süredir göçebe geleneklerden uzaklaştık. Ancak Tatarlar her zaman atların yanında yürüdüler. Bu geleneği yeniden canlandırmak mümkün olabilir."