'Süper' markaya zarar vermeyin

Türkiye Futbol Federasyonu, Kulüpler Birliği Vakfının yaptığı açıklamaya dün cevap verdi. Kulüplerin ''maçlara çıkmayız'' restini TFF, “Maçlara çıkmamak gibi futbol tarihinde yeri bulunmayan, eylem ve söylemler Süper Lig markasına zarar verici tutum olur.” diyerek cevapladı.

AKŞAM

Kulüpler Birliği Vakfının 8 Temmuz'da TFF'ye gönderdiği yazıya dün federasyondan cevap geldi. Türkiye Futbol Federasyonu, Kulüpler Birliği'nin isteklerini sıraladığı mektuba ise şu yanıtı verdi: "Türkiye Futbol Federasyonu ile yayıncı kuruluş arasındaki ciddiyetten uzak ilişki' nedeniyle kulüplerin finansal zarara uğratıldığı şeklindeki ithamlar asla kabul edilemez. TFF, kulüplerimizin ve Türk futbolunun menfaat ve haklarını korumak için çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir.

KURULLARI ATAMA YETKİMİZ YOK ,

Merkez Hakem Kurulu, Disiplin Kurulları ve Tahkim Kurulu 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ve TFF Statüsü'nde belirlenen usul ve yetkiye dayanarak görevlendirilmektedir. Türkiye Futbol Federasyonu Statüsü uyarınca bahse konu olan kurullar görevlerinde bağımsızdır. TFF yönetiminin, Merkez Hakem Kurulu, Disiplin Kurulu veya Tahkim Kurulu üyelerini görevden alma ve yenisini atama yetkisi bulunmamaktadır. Üyeler istifa etmedikçe veya çekilmiş sayılmadıkça yerlerine yenisi atanamaz.

SADECE İTALYA VE İNGİLTERE

Süper Lig'de; on yıl önce bir sezonda tescil edilen yabancı futbolcu sayısı 150 iken, iki katından fazla artarak geçen sezon 356 olmuştur. UEFA'nın incelediği 11 Avrupa ligi arasında sadece İngiltere ve İtalya'da yabancı sayısı Süper Lig'in üstündedir. Süper Lig'deki yerli oyuncu oranı %75'ten %59'a düşmüştür, bu rakam Hırvatistan'ın ardından en yüksek düşüş olarak dikkat çekmektedir. Maçlara çıkmamak gibi futbol tarihinde yeri bulunmayan, FIFA ve UEFA nezdinde kabul görmesi mümkün olmayan eylem ve söylemler Süper Lig markasına zarar verici bir tutum olur."

LİMİTLER YÜZDE 25 ÇIKARILDI

TFF: "Pandemi koşulları göz önüne alınarak Takım Harcama Limitlerinde ilk yıl % 30, ikinci yıl %15 olan, bu sezon kaldırılmak üzere planlanan sapma oranı, 2020-2021 sezonunun da üzerine çıkartılarak, %25 olarak kabul edilmiştir."