Şike Davası'nda ikinci raund

Yeniden yargılama konusunun ay sonuna kadar netleşeceğini söyleyen Başar Yaltı, “Yasa değişikliği yapılmadan Yargıtay’dan onama çıksa bile Balyoz gibi şike davası da yeniden görülebilir” dedi.

ÖZEL yetkili mahkemelerin (ÖYM) baktığı davaların yeniden görülmesine dair yasal düzenlemenin gündeme gelmesi sonrası şike davası da odak noktalarından biri oldu. Yeniden yargılama konusunda lokomotif rol üstlenen Türkiye Barolar Birliği’nin Başkan Yardımcısı Başar Yaltı, Başbakan Erdoğan’a önerdikleri düzenlemenin gerek kesinleşmiş, gerekse de dosyası hala daha Yargıtay’da bekleyen davaların da yeniden görülmesini kapsadığını söyledi.

‘MEŞRUİYETLERİ YOK’

Yaltı, ÖYM’lerin 5 Temmuz 2012’de kapatıldığını hatırlatarak, “Fakat geçici 2. madde nedeniyle bu mahkemeler ellerindeki davaları sonuçlandırıncaya kadar açık kalmaya devam etti. Bize göre kapatılan mahkemelerin meşruiyeti yoktur. Getirilen öneri yasallaşırsa Yargıtay, ÖYM’lerin gördüğü davalara ilişkin bozma kararı verecek ve bunlar normal mahkemelere dağıtılacak. Şike Davası da kapsama girer. Tabii ki yeniden yargılama olduğunda tüm davalar otomatikman beraatle sonuçlanacak diye bir kaide yok” dedi.

‘ONAMA BİR ŞEY DEĞİŞTİRMEZ’

Önerinin iki ayaklı olduğunu anlatan Yaltı, şunları söyledi: “Çıkmasını istediğimiz yasa birincisi Ergenekon ve Şike Davası gibi henüz kesinleşmemiş davalarla Balyoz gibi kesinleşmiş davalara yeniden yargılama olanağını tanımasını getiriyor.” Yasa çıkmadan önce Yargıtay Şike Davası’nı onarsa ne olacak? Yaltı, bu soruyu yanıtlarken, “Yargıtay onasa bile Balyoz davası gibi yeniden yargılama talep edilebilecek” dedi.

‘BİR HAFTADA BİLE ÇIKAR’

Yaltı, iktidar partisinin tek başına bu yasayı çıkarabilecek çoğunluğu olduğunu da vurgulayarak, “İstenirse bir haftada yasa çıkar. Ancak Başbakan dış seyahate çıkıyor. Bu işin bu ay sonuna kadar sonuçlandırılması planlanıyor” dedi. Yaltı ayrıca, yapılacak düzenlemeyı teknik olarak ancak Meclis’teki tam milletvekili sayısının beşte birinin, ana muhalefet partisinin veya mahkemelerin iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıyabileceğini hatırlattı.

İKİ GÖRÜŞ

GEÇİCİ 2 MADDE KALDIRILMALI


PROF.DR. ERSAN ŞEN (İLHAN EKŞİOĞLU’NUN AVUKATI):

BU dava özel yetkili mahkemede görülmemeliydi. Eğer özel yetkili mahkemeler kaldırılırken ellerindeki davalara bakmaya devam etmeleri imkanını veren geçici 2. madde değişirse Yargıtay görevsizlikle kararı bozup asliye ya da hukuk mahkemesine dosyayı gönderebilir. Başka bir düzenleme kaosa yol açar, herkes kendi davasının yeniden görülmesini isteyebilir.


ŞEREF DEDE (AZİZ YILDIRIM’IN AVUKATI)

6222 sayılı kanun bu davaların özel yetkili mahkemelerde görülmesini öngörmüyor. TBB’nin sunduğu öneriler kabul edilirse görev yönünden dava bozulacak. Barolar birliği diyor ki Yargıtay görevsizlik kararı vererek geri göndersin. Başbakanlık ile bir çalışma yürütülüyor. Bu davanın Türk hukukuna faydası olmuştur. Fenerbahçe davası nedeniyle bir muhalefet gelişti.


TİYATROYU BEKLEYELİM SONRA KONUŞURUZ

Trabzonspor Başkanı Hacıosmanoğlu, şike davası ile ilgili gelişmeleri yorumlarken, yine sert konuştu.

DİĞER bazı davalar gibi Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi 2011 şampiyonluğunu isteyen Trabzonspor’un da yakından ilgilendiği şike davasıyla ilgili gelişmeler, bordo mavili kulüp tarafından mercek altına alındı.
Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, şike davasının yeniden görülmesi konusundaki soruyu yanıtlarken, “Bu konuda tek bir şey söyleyeceğim, başka da bir şey konuşmayacağım. Tiyatroya bekleyelim, izleyelim, ondan sonra konuşuruz” dedi.
Hacıosmanoğlu, göreve geldiğinden bu yana sık sık şike davasındaki mahkumiyet kararları nedeniyle Futbol Federasyonu’nun şampiyonluk kupasını kendilerine vermesini dile getirmiş, bu konuda UEFA’ya da başvurmuştu. HÜRRİYET