Sığır muamelesi yapılıyor

Thierry Henry ve Jamie Carragher futbolculara “Sığır gibi muamele edildiğini' söyleyerek mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığını savundu. Kulüpler Dünya Kupası projesi tehlikeye girdi.

AKŞAM SPOR

DIŞ HABER

Uluslararası maç trafiğinin sürekli artması, futbolcuları isyan ettirdi. Bazı oyuncular FIFA'yı 'Grev'le tehdit ederken, bu yaz ABD'de yapılacak 32 takımlı Kulüpler Dünya Kupası projesi de tehdit altında. İspanya'nın Sevilla kentinde yapılan futbolcu sendikaları zirvesinde iş yükünün tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. Sahada artan ölümler ve sakatlanmaların sporcu sağlığını tehdit eder boyuta geldiği vurgulandı. Eski futbolculardan Thierry Henry ve Jamie Carragher, futbolculara 'Sığır gibi muamele edildiğini' söyledi.

AVRUPA KOMİSYONUNA ŞİKAYET

Uluslararası Futbolcular Birliği FIFPRO'nun konu üzerinde 5 yıldır çalıştığı bildirildi. Şu anda gelinen noktanın Uluslararası Çalışma Yasaları'na aykırı olduğu birçok oyuncunun haftada 1 günden fazla izin yapamadığı da belirtildi. "Artık diyaloğun kalmadığı noktaya geldik" denilerek FIFA ve bağlı kuruluşlara 'Grev' mesajı verildi. FIFA'nın Avrupa Komisyonu'na şikayeti de gündeme geldi. Şikayette FIFA'nın uluslararası maç takvimini tek taraflı belirlediği, bunun hukuki altyapısının bulunmadığı dile getirildi.

BİR SEZONDA 162 BİN KM YOL

Football Benchmark'ın hazırladığı rapor, takip edilen 1.500 oyuncudan %54'ünün aşırı veya yüksek iş yükü talepleriyle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Oyuncuların yüzde 31'i bir sezonda 55 ve üzerinde maçın kadrosuna dahil edildi ve bunların yüzde 17'si 55 veya daha fazla maçta oynadı. Cristian Romero gibi bazı oyuncular, 2023/24 sezonunda tek başına 162 bin km'den fazla uluslararası seyahat etti. Bu seyahatlerin farklı iklim ve coğrafyalara yapılmasının da futbolcuların ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğu kaydedildi.