Sığınaktan Tours of Türkiye'ye

7. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun (Tour of Türkiye) ilk etabında beyaz mayo kazanan Ukraynalı bisikletçi Vitaliy Buts yaşadığı kabus dolu günleri anlattı, uluslararası kamuoyundan savaşın durdurulması için yardım istedi.

AKŞAM

Vitaliy Buts, "İlk etap öncesi mayo kazanma planı vardı. İşimiz zordu ama beyaz mayoyu kazandık, hocamızın söylediği taktiği uyguladık ve sonraki yarışlarda da uygulamaya devam edeceğiz. Türkiye'ye teşekkür ederim. Türkiye bizi destekliyor. Bizim insanlarımızı kabul ediyor. Dünyaya barış gelsin" dedi.

Buts açıklamalarının devamında, "Nikolaev şehrinde bomba seslerine uyandık. Eşim ve çocuklarımla evden bir şey almadan çıktık. Özel izinle Türk takımının sporcusu olduğum için Türkiye'ye geldim. Toplamda 3 hafta antrenmansız tura çıktım." ifadelerini kullandı.

GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Ülkesinde kaldığı sığınaktan çıkıp Türkiye'de podyuma çıkan ve röportaj sırasında da duygulanarak gözyaşlarına hakim olamayan Buts, savaş başladığında Ukrayna'da bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

Savaş başladığında sabah 4'te Nikolaev şehrinde bomba seslerine uyandık. Eşim ve çocuklarımla evden hiçbir eşya ya da kıyafet almadan 100 kilometre uzakta daha güvenli bir köye gittik. Siren sesleri geldiğinde sığınağa giriyorduk. Türk takımının sporcusu olduğum için özel izinle bir hafta bekledikten sonra 3 hafta antrenmansız ailemle birlikte Türkiye'ye gelebildik ve tura katıldım.

ŞEHİRLER YERLE BİR

BUTS: "Ukrayna'da bazı şehirler yerle bir oldu. İnsanlar ölüyor bütün dünya izliyor. Rusya bize saldırdı ve suçlu taraf Rusya'dır. Bütün dünya Ukrayna'ya yardım yapıyor ben de her türlü desteği vermeye hazırım. Podyumlara çıkıp daha fazla ödül kazanmak ve Ukrayna ordusuna destek vermek için çalışıyorum."

GÖZÜMDEN YAŞ GELİYOR

BUTS: "Annem ve babam yaşlı olduğu için Ukrayna'yı terk etmek istemedi. Savaş bittiğinde Ukrayna'ya gidip anne ve babamı görmek istiyorum. Podyumda bayrağımı taşımaktan gurur duyuyorum ve gözlerimden yaş geliyor."