Sakatlıkların %54'ü iş yükünden!

FIFPro'nun bin 55 futbolcu ve 92 antrenörü kapsayan araştırmasının sonuçları kaygı verici. Bazı oyuncuların 3 yılda kat ettiği kilometre 200 bini buldu. Sakatlıkların yüzde 54'ü aşırı yüklemeden.

AKŞAM

FIFA, 2 yılda bir Dünya Kupası düzenlemek için bastırırken, futbolcular aşırı yüklemenin artık sağlıklarını tehdit ettiğini söylüyor. Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPro) 1.055 futbolcu ve 92 teknik adamla konuyu görüşerek bir rapor hazırladı. Rapordaki bazı çarpıcı bilgiler şöyle:

"En iyi liglerdeki oyuncular aşırı iş yüküyle karşı karşıya. Bir sezonda en uygun maç sayısının en fazla 55 olması gerekirken, sezonda 70 maç oynayan sporcular var. Örneğin Liverpool'dan Mane ve Salah... İdeal olan iki maç arasında 5 günlük dinlenme süresi. Ardışık gelen maç trafiği sakatlıkları da artırıyor. Sporcu sakatlıklarının yüzde 54'ü aşırı yüklemeden kaynaklanıyor.

RUH SAĞLIĞINI DA ÇOK FAZLA BOZUYOR

Örneğin 21 Aralık, 21 Şubat arasındaki 2 aylık sürede Manchester United'ın stoperi Harry Maguire tam 19 maçta 90 dakika oynadı. Bu da 3 günde 1 maç anlamına geliyor. Bu liglerde tavsiye edilen 5 günlük dinlenme süresi hiç olmadı. Real Madrid'de Modric de 20 Eylül, 20 Aralık arası 24 maça çıktı ve toplam 1.773 dakika oynadı.

Oyuncuların bu sezon Dünya Kupası ve uluslararası turnuvalar nedeniyle maç oynama sıklığı daha da artacak. Oyuncuların yüzde 40'ı ağır iş yükünün ruh sağlıklarını olumsuz etkilediğini söyledi. Bu paralelde tükenmişlik, kaygı, depresyon, uyku bozukluğu, alkol ve uyuşturucu kullanımı alışkanlıklarının baş gösterdiği de belirtildi.

ARTURO VIDAL: KÖLE PAZARI DEĞİL

Yoğun maç programına isyan eden ve en sert açıklamayı yapan ise Arturo Vidal oldu. Şilili yıldız, "Bütün bu maçlar, oyuncuların kariyerini ve güvenliğini riske atıyor. Her işte olduğu gibi, futbolda da tatile ihtiyaç var. Oysa devre arasında Dünya Kupası oynanacak. Bu zihinsel sağlığımızı etkiliyor. Unutmayalım ki futbol bir eğlencedir, köle pazarı değil." diye konuştu.

"BİZLERİ KORUYUN"

Alman Milli Takımı'nın kalecisi Neuer yoğunluğu eleştirdi:

Bizim sağlığımıza dikkat etmek zorundalar. Bunu birileri görmeli, biz de söylemek zorundayız. Program çok yoğun. 2010'dan beri hem milli takım hem kulüp bazında oynuyoruz. Bu iş yükü strese ve başarısızlığa da yol açıyor.

"KALİTE DÜŞÜYOR"

PSG'NİN Fransız yıldızı Mbappe de aşırı maç yükünden şikayet edenlerden:

İnsanlara kaliteli futbol izlettirmek istiyorsanız, o zaman bizim dinlenme fırsatı bulmamıza yardımcı olmalısınız. Oyuncuların sağlığı önemli. Oyuncular her zaman yenilmez gösteriliyor. Bu bakış açısı sağlıklı değil.