Sahaya kim girecek?

Derbideki olaylar hakkında spor yazarları ve güvenlik uzmanlarının tek ortak noktası var: 6222 uygulanmıyor.

ŞAKİR AYDIN

Gezi Parkı olaylarının ardından siyasi sloganlara sahne olan ve hafta sonu oynanan Beşiktaş-G.Saray derbisinde yaşananlar stadyumlardaki, güvenlik sorununun bir kez daha gözler önüne serdi. Peki, sorun nerede? Olayların ardından Bakan Suat Kılıç, statlardaki güvenliğin özel güvenlikten alınıp emniyete tekrar verilebileceğini söyledi. Spor yazarları ve güvenlik uzmanlarına göre, yasanın tam olarak uygulanmamasında. İşte uzmanların görüşleri:

Yasalar uygulanamadığı için sonuç alınamıyor

Onur Belge

Türkiye Spor Yazarları Derneği eski Başkanı

“Her kafadan bir ses çıkıyor. Olayların TV yorumlanması ayrı, devletin resmi kurumlarının olayla ilgili kararlar alması ayrıdır. Devlet bir karar almışsa, vatandaşa bu karara riayet etmek düşer. 6222 sayılı yasadan önceki 5149 sayılı yasa da çok gayet insancıl ve düzgün bir yasaydı. Ama işletilmedi. Bir yasa çıkartılacaksa, o yasa tüm vatandaşlara eşit olarak uygulanmalıdır. Ama çıkartılan yasalar keyfi olarak uygulanmıyor. Yasalar tam olarak uygulanmadığı için de sonuç alınamıyor.”

Yasa yeterli ama tam olarak uygulanamıyor

Prof. Dr. H.İbrahim Bahar

Polis Akademisi Öğretim Üyesi ve Sosyolog

“Derbi de yaşanan şiddet olayları sürpriz değildi. Eğer gerekli adımlar atılmazsa, bu böyle de devam edip gidecek. Olayı sadece güvenlik boyutuna indirgersek, meseleyi basite indirgemiş oluruz. 2011’de Sporda Şiddet Yasası çıktı. Yasada her kesimin sorumlulukları nettir. E-Bilet olayına neden hala geçilemedi? Bu uygulansa, el altında bilet dağıtılamayacak. Ayrıca hukuku çiğneyenler ‘bir şekilde yırtarız’ diyerek yapıyorlar. Oysa bu konudaki yasa yeterli ama tam uygulanamıyor. Herkesi memnun ederek, toplumsal güvenliği sağlayamazsınız.

Sıkıntı işlerin tam olarak yapılanamaması

Ahmet Çakır

Spor Yazarı

“UEFA stadyumlarda çok fazla polis görmek istemediği için güvenlik işi özel güvenliğe verildi.  Şimdi tekrar eskiye dönülmesi söz konusu. Her iki dönemde de nasıl önlemler alındığını gördük. Burada asıl sıkıntı işlerin tam olarak yapılamamasıdır. Oysa batıya gittiğimizde bu işi çok daha profesyonelce yapılıyor. Biz ise, sorunları çözmek yerine onlarla birlikte yaşamayı beceriyoruz. Mesele, yetki meselesi değil. Bu konuda cezalar caydırıcı değil. Fransa’da stadyumda bir koltuk kırana 1 yıl hapis, 15 bin Euro da para cezası veriliyor. Oysa bizim memleketimizde stadyumlara koltuk konulduğu günden beri koltuklar kırılıp sahaya atılıyor. Biz sorunlarla yaşamayı seven bir milletiz. Böyle de gidecek. Bunu Meclis Komisyonu’nda da söyledim.”

30 ila 80 liraya ek iş olarak yapıyorlar

Ercan Karakaşlıoğlu

(Öz-İş Sendikası) Genel Başkan Yardımcısı

“Burada güvenlik güçlerinin suçu yok. Çünkü yetkileri kısıtlı ayrıca can güvenlikleri de yok. Bir güvenlik görevlisi ayda 800 ila 1100 lira arasında maaş alıyor. Statlarda çalışan görevlilerin çoğu, normal mesailerinin dışında ek iş olarak hafta sonları ve maç günleri orada görev yapıyorlar. Yani hafta içi herhangi bir kurumda güvenlik görevlisi olarak çalışırken, izin günüde ya çağrılıyor ya da kendisi talipli oluyor. Dinlenmesi gerekirken gidip 30 ila 55 lira arasında bir ücret karşılığında maçta görev yapıyor. Oysa, buralarda görev yapacak görevlinin sadece bu alanda görev yapması ve gerekiriyor.