Hayatın tüm dalları gibi, sporda da reformist olmak, belli bir yapı ve sistem içerisine uygun stratejiler ve reformlarla daha ileriye götürmek demektir. Reformizm tarafsız olup, hedeflerinde temel devrim yoktur, sadece belli olanaklarda iyileşme ve başarı arzulanır.
Milli Takım’ın yeni hocası Fatih Terim, “Reformlar yapacağız!” derken bakalım mevcut yapıda ne reformlar yapacaktır! Bir ülkenin futbolunun gelişmesi için 4 faktör vardır:
Birincisi ve en önemlisi yetenek seçimidir. Bu faktörde ülkemizde fazla problem olmadığını düşünmekteyiz. 80 milyonluk ülkemizin en yetenekli çocukları futbolcu olmak isterler. Fatih Hoca ve ekibi, burada sadece bir format atacaklar gibi gözüküyor…
Üçüncü faktör, ülkemizdeki futbola karşı duyulan ilgi. Burada da Fatih Hocamız ve ekibinin reformist olarak yapacakları fazla bir şey yoktur. Futbol zaten buralarda bir numaralı spordur, formata bile gerek yoktur.
Dördüncü faktör materyal ve finans... Antrenman ve maç sahaları, kamp-eğitim merkezleri vs. açısından yapılması en mühim icraat ilk önce UEFA, ilerleyen safhalarda da FIFA’ya yaptıkları organizasyonlar
Brezilya ve Arjantin antraktif futbolu ve atletik yetenekleri harmanlamasıyla, İtalya ünlü “katenaço”su Hollanda “total” futbolu, Almanya da “disiplini ile başarısıyla” ün yapmış ülkelerdir. Bize ise en başarılı yıllarımızda dünya 3.’sü olurken bile, “Avrupa’nın Brezilyası” derlerdi.
İşte, Fatih Hocamız ve ekibinin üstüne gitmesi gereken futbolda ayrı bir marka olmak, “Türk gibi oynuyorlar!” dedirtmek! Ama bunu başarmak için sadece reformist olmak yeterli mi?
Daha fazlası gerekecek, Hocam!