Prof. Dr. Dilbaz snus maddesinin sakıncalarını anlattı

''Snus 10 sigarayı üst üste içmiş gibi nikotin yüklüyor. Önce bir performans yükselmesi olsa da daha sonra baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk yapıyor. Vücudun doğal dengesini bozuyor.''

1

Milli yıldızımız Emre Mor'un, menajeri Muzzi Özcan tarafından 'Snus bağımlısı' yapıldığı iddiası üzerine, ülkemizde bilinmeyen bu madde üzerine tartışmalar başladı. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi AMATEM Koordinatörü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, Snus maddesinin sporcu performansına etkisini AKŞAM'a anlattı: 

KALP RİTMİNİ BOZAR

"Bu bir nikotin. Burada tek yapılan şey, bir sporcunun performansından kalbinin düzgün çalışmasını, solunumunun düzgün olmasını ve kas koordinasyonunun iyi olmasını bekliyoruz. Çok hızlı ve ani miktarda alındığında ki, snus'un yaptığı bu. 10 sigarayı üst üste içmiş gibi nikotin yüklüyor. Baş dönmesi ve kalp çarpıntısı oluşuyor. Performansını önce yükseltir gibi olur kalp çarpıntısıyla birlikte hemen saniyeler içinde bir baş dönmesi ve halsizlik, yorgunluk. En önemlisi nikotini ağzınızdan çıkardığınızda nikotin yoksunu olacak. Tekrar bununla baş etmek için tekrar ağzına koyacak. Her anlamda sporcunun performansını bozar, ciddi anlamda olumsuz etkiler. Sağlıklı bir sporcunun beyninde ve vücudunda ek maddeye ihtiyaç olmaması gerekiyor. Sağlam, düzgün sporcunun performansı doğaldır.


İÇME ORTAMI KOLAY

Günümüzün koşullarında çok üstün performans beklenen meslek gruplarında, stresini yenmek isteyenler bu yola başvuruyor. Kendini olandan daha iyi göstermek için. Üstelik sigara gibi dumanı yok. Kapalı ortamlarda rahatlıkla alınabiliyor ve çoğu zaman kimse bunu fark etmiyor. O yüzden de tercih edilen bir madde."

KANSER YAPIYOR

Dilbaz: Snus'un nikotin tarafı bağımlılık yapmakla beraber, ağız içi kanserlere yol açmak gibi çok ağır yan etkileri de bulunuyor.

İsveç'te bu maddeyi kullananların oranı yüzde 31 düzeyinde. Avrupa'daki ülkelerin pek çoğunda ise yasak.