ÖZEL! Süper Lig'de penaltı kısırlığı

Hakemler Süper Lig'de bu sezon, son 3 sezona göre daha az beyaz noktaya gitti. Göztepe-Galatasaray maçında atılan 4 penaltı, bu sezon Süper Lig'de hakemlerin daha çok beyaz noktayı gösterdiği izlenimi doğursa da rakamlar öyle demiyor.

AKŞAM Özel Haber

Şafak GÖZMEN

Şüphesiz futbolun içinde en çok tartışılan konulardan biri penaltı... Verilse bir dert, verilmese başka bir dert. Taraftarın objektif olmakta en çok zorlandığı konu... Zira bazen bir penaltı şampiyonu, bazen de düşeni belirliyor. Süper Lig'de son oynanan Göztepe-Galatasaray maçı da bunlardan biriydi. Son dakikalarda verilen penaltı kararları maçın skorunu tayin etti. Öyle ki bir maçta 4 penaltı kararının çıkması, sanki bu sezon hakemlerin beyaz noktaya gitme konusunda daha bonkör oldukları izlenimi doğurdu.

Radamel Falcao kürtaj karşıtı çıktı! Kolombiya'yı karıştıran karar

BU SEZONKİ ORTALAMA: 3.69

Oysa yaptığımız araştırma durumun hiç de böyle olmadığını gözler önüne seriyor. Son 3 sezon baz alındığında hakemler en az bu sezon penaltıya hükmetti. Geride kalan 26 haftada hakemlerin beyaz noktayı gösterme oranları haftalık 3.69'da kaldı. Bu sezon geride kalan 26 haftada hakemler tam 96 kez ceza atışına hükmetti. Bunlardan 78'i golle sonuçlanırken, 18 penaltı kaçtı. Geçen sezon 38 haftada hakemlerin 174 penaltıya hükmettikleri ve hafta başına 4.57 kez beyaz noktaya gittikleri dikkat çekiyor. Bu 174 penaltıdan 34'ü kaçarken, 140'ı golle neticelendi

2019-20'DE HAFTA BAŞINA 4.05

Liglerin 18 takım olduğu ve 34 hafta oynandığı bir öncesi sezonda da (2019-2020) hakemler 138 kez penaltı kararı verdiler. Bu hafta başına ortalama 4.05 kez hakemlerin beyaz noktayı gösterdikleri anlamına geliyor. O sezon da 115 penaltı golle sonuçlanırken, 23 penaltı kaçtı. Özetle bugün 26 haftasını geride bıraktığımız ligde penaltı açısından son 3 sezonun en kısır dönemi yaşanıyor. Kim bilir belki de bundan sonraki haftalarda çalınacak düdükler bu oranı yukarıya çeker.

ZİRVE CRİSTİANO RONALDO'NUN

Avrupa'da en çok penaltıdan gol atan futbolcu sıralamasında Ronaldo açık ara zirvede. Onu Lionel Messi ve Zlatan İbrahimovic takip ediyor. İlk 10 penaltı kralının son sırasında Robert Lewandowski'nin yer alması ise bir başka ilginç detay.

Mauricio Isla, "Lira"ya yatırım yaptı!