ÖZEL! Monitörde kargaşa ''VAR''

Göztepe-Galatasaray karşılaşması VAR kararları ile gündeme oturdu. Karşılaşmanın ardından ''VAR'' sistemi spor kamuoyu tarafından tekrar tartışılmaya başlandı. Hakem Mentoru Rıdvan Ekmekçi iki kulübe arasında yer alan izleme ekranını yorumladı. Ekmekçi, Hakemi bu ortama koyarsan beyin sağlıklı karar vermekte çok zorlanır. Karar süresi uzayınca, VAR hata riski de fazlasıyla artıyor. Resmen futbolcular, antrenörler, hakemle birlikte VAR'ı izliyor.” ifadelerini kullandı.

AKŞAM Özel Haber

Orçun Özateş

Göztepe ile Galatasaray arasında oynanan karşılaşmada maçın hakemi Arda Kardeşler, VAR hakemi Mete Kalkavan'ın önerisi ile birlikte tam 4 kere VAR'a gitti.

VAR monitörünün ülkemiz statlarında iki yedek kulübesi arasında yer alması ve hakemin büyük bir kalabalık içinde görüntüleri izlemesi gündeme yeniden oturdu. Avrupa'da VAR monitörünün yedek kulübesinin tam karşısında olması dile getirildi. Bu konu ile ilgili uzman Prof. Dr. Rıdvan Ekmekçi'nin görüşleri ise şöyle;

HAKEM ORAYA GİTMEK İSTEMİYOR

VAR ilk geldiğinde TFF'de hakem mentoru olarak görev yapıyordum. Bu konuyu yetkililerle konuştum. 'Hakemlerin karar verme durumunu objektif bir hale getirmemiz ve dış faktörleri elememiz lazım' dedim. Sen tam tersi iki kulübenin arasına hakemi gönderiyorsun. Hakemler oraya gitmek bile istemiyor. Beyinde karar verme mekanizması olay ne kadar çok detaylara inerse o kadar çok kararsızlık ortaya çıkarır. Hakem ortalama 0.8 saniyede karar verir. Hakemi bu ortama koyarsan beyin karar vermekte zorlanır. Çünkü karar vermeyi zorlaştıracak her şey orada. Onun için VAR kararları uzun sürüyor. Süre uzadıkça da hata yapma durumu artıyor.

ALİ PALABIYIK'I BU DURUM YAKTI

Hakemlerin karar verme durumları çabuk ve kısa sürede olmalı. Süre ne kadar uzarsa hata yapma olasılığı o kadar çok artıyor. Hakemlikte her şey görüntünün daha önceden beyinde kodlanması ve o anda gördüğü ile önceki görüntünün eşleşmesi üzerinedir. Bu durumu zorlaştırırsanız hakemin hata yapma olasılığı artar. Bakar ama göremez. Resmen futbolcular ve antrenörler hakemle birlikte VAR'ı izliyor. Avrupa'daki VAR sistemlerinde kararlar daha kısa sürede veriliyor. Ali Palabıyık'ı da bu durum yaktı. Arda Kardeşler'i de bu durum yaktı. Arda'da karar verme çok net değil, hızlı değil. Arda detaycı bir hakem, ne kadar detaya takılırsa karar vermesi o kadar zorlaşır."

20 DAKİKA SÜRDÜ

Ömer Bayram'ın elle oynadığı gerekçesiyle verilen penaltı kararında oyunun durduğu süre 7 dakika oldu.

Dino Arslanagic'in elle oynadığı gerekçesiyle verilen penaltı kararında oyunun durduğu süre 4 dakika oldu.

Dino Arslanagic'in ceza sahası içinde elle oynadığı kararının VAR tarafından iptal edilmesi için gereken süre 2 dakika oldu.

Berkan Emir'in, Emre Kılınç'a ceza sahası içinde yaptığı müdahalede VAR incelemesiyle birlikte geçen toplam süre 7 dakika oldu.

HAKEMLER CİN GİBİ

Eski Üst Klasman Yardımcı Hakemi Ercan Durna, "Hakemler cin gibidir. Kimse üzerine yük almak istemiyor. Herkes birbirinin üzerine atmaya çalışıyor. Kimse yetki almak ve tepkileri üzerine çekmek istemiyor. VAR protokolü belli. Hakem hangi pozisyonlarda çağrılacağını gayet iyi biliyor. VAR'daki hakemler hakemi çağırarak kendi üzerlerine gelecek tepkileri hakeme atmış oluyorlar. Çok sık incelemeye çağrılınca zaman kaybı oluyor, sporcular soğuyor, izleyiciler de zevk almıyor. VAR monitörlerinin iki kulübün arasında yer alması büyük bir hata. Hakem incelemeye gittiğinde rahat izleyemiyorlar. VAR pozisyonları izleyip hakeme bildirmeli ve pozisyonları izlemeye gitmeden karar verilmeli diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.