ÖZEL! Krizin çaresi gen testi

Uzmanlar 12-14 yaş futbolcularda yapılacak gen testine dikkat çekti: Prof. Dr. Ümit Zeybek: ''12-14 yaş gruplarındaki futbolcuların gen yatkınlık analizleri tüm kariyerlerine şekil verebilir.'' Prof. Dr. Mehmet Kurtoğlu: ''Sezon başında yapılan Check up'ların yanı sıra futbolculara gen testi yapılabilir.'' Murat Kuyucuoğlu (Antrenör): ''Genetik yapısı nasıl bunu çok detaylı incelemek lazım. Stres nedenlerden biri olabilir.''

AKŞAM Özel Haber

Orçun ÖZATEŞ

Danimarka'nın yıldızı Christian Eriksen'in kalp krizi geçirmesi ve daha önce futbol sahalarında yaşanan ölümleri Akşam uzmanlarına sordu. Her türlü sağlık testinden ve tetkikinden geçen futbolcuların kalp krizinin altında genetik nedenlerin olabileceğini belirten uzmanlar, gen testinin yapılmasının şart olduğu görüşünde.

PROF. DR. ÜMİT ZEYBEK (MOLEKÜLER TIP UZMANI)

- "Genetik yatkınlık analizleri herkes için çok önemli. USG, Anjiyo, MR seviyesinde tespit edilemeyen riskleri genetik testlerle yakalama şansı olabiliyor. Futbol takımlarının da genetik yatkınlık testlerini yaptırarak diğer tıbbi ve fiziksel performans verileriyle birlikte değerlendirmeye gitmesi sporculara bireysel yaklaşım imkanını güçlendirecektir. 12-14 yaş gruplarındaki futbolcuların analizleri tüm kariyerlerine şekil verilmesinde etkili olabilecektir. Genotipik olarak normalden farklı bir yatkınlık tespit edilebilirse ilgili oyuncuların antrenman öngörüleri bunlara göre düzenlenebilir. Bazı fizyolojik sorunlara yatkınlığın yüzde 20 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda yakalanma şansı olabilir. Testlerin maliyeti ise kişi başı 500 dolardan başlayarak 10 bin dolara kadar artabilmektedir."

PROF. DR. MEHMET KURTOĞLU

- "Kalp ritim bozukluğundan kaynaklanmış olabilir. Sezon başında yapılan Check up'larda bu tür olayların ortaya çıkması çok zor. Saha içinde bu tür olayların ne zaman nasıl ortaya çıkacağını önceden kestirmek çok zor. Eğer ilk üç dakikada gereken hamleler yapılmasaydı beyinde hasar olabilirdi. Sezon başı yapılan Check up'ların yanı sıra futbolculara gen testi yapılabilir. Ama bu genden ölebilirsin demek insanı psikolojik olarak nasıl etkileyebileceğini göz önünde bulundurmak lazım."

MURAT KUYUCUOĞLU (FUTBOLCU ANTRENÖRÜ)

- "Normal bir insanın ne kadar kalp geçirme olasılığı varsa, spor yapan insanın da o kadar vardır. Bir futbolcunun genetik yapısının nasıl olduğunu çok detaylı incelemek lazım. Stres nedenlerden biri olabilir. Bu tür maçlarda stres düzeyi üst düzeye çıkıyor. İlaç kullanılıyor mu bunu incelemek lazım. Geçmişte bazı ilaçları kullandı diye bu tür sorunları yaşayan sporcular oldu."

BBC'YE SORUŞTURMA

Öte yandan İngiltere'nin RTÜK'ü olan Ofcom'un Eriksen'in görüntüleri nedeniyle BBC'ye soruşturma açtı. Oyuncunun kalp krizi geçirdiği ana ilişkin görüntüleri canlı veren BBC'nin, "İnsan onurunun ihlali ve insanlar için zararlı materyallere karşı yeterli koruma." sağlayıp sağlamadığı konusunda soruşturma yapılacak. BBC yayın için özür dilemişti.

"DAHA İYİYİM"

İtalyan La Gazzetta dello Sport gazetesine menajeri aracılığıyla yaptığı açıklamada Eriksen, "Pes etmeyeceğim. Şimdi daha iyi hissediyorum ama ne olduğunu anlamak istiyorum. 'Benim için yaptıklarınız için hepinize teşekkür etmek istiyorumç" dedi.

ZİYARET ETTİLER

Kasper Schmeichel ve Simon Kjaer, Eriksen'i hastanede ziyaret etti. Schmeichel , "Kendisini görmek çok güzeldi. Gülümsüyordu. Onunla konuşmak gerçekten harikaydı. Her şey hakkında konuştuk." dedi.