ÖZEL! Futbolun doğası bozulur

FIFA'nın 5 değişikliğine Türk teknik direktörleri karşı çıktı: Hikmet Karaman: “Sınırsız oyuncu değişikliği, haksız rekabeti getirir.”, Mustafa Kaplan: “Futbolun doğal akışı bozulur. Tüm heyecan biter.”, Zafer Tüzün: “Bu değişikler daha fazla golün olması için yapılıyor.”, Ulvi Güveneroğlu: “Sürenin durması futbolun doğallığını öldürebilir.”

AKŞAM Özel Haber

Orçun ÖZATEŞ

Futbolu daha heyecanlı bir hale getirmek için harekete geçen FIFA, yeni kurallar üzerinde çalışmalar yapıyor. Dünya futbolunun patronu;

1- "Taç atışları ayakla kullanabilecek."

2- "Akan oyun durunca, süre de duracak."

3- "90 dakikalık oyun süresi 60 dakikaya inecek."

4- "Sınırsız oyuncu değişikliği yapılabilecek."

5- "Sarı kart gören 5 dakika ceza alacak" maddeleri üzerinde duruyor.

FIFA, uygulamaya koymak istediği kuralları, PSV, AZ Alkmaar, Leipzig ve Brugge'ün U19 takımlarının yer aldığı 'Futbolun Geleceği Kupası'nda test etti. Değişiklikleri Türk spor adamlarına sorduk;

ÖZEL! Son dakika Galatasaray haberleri... Bayram şekeri Ghezzal

"TARTIŞMAYA ÇOK AÇIK"

Hikmet Karaman (Teknik Direktör): Sınırsız oyuncu değişikliği, ekonomisi güçlü büyük takımların lehine katkı sağlar. Bu da haksız rekabeti getirir. Her takım 10'ar oyuncu değiştirirse süreyi kim nasıl kontrol edecek. Sakatlık sırasında geçen süreyi kim nasıl tutacak. Tartışmaya açık. Yeniliklerin daha detaylı açıklanması lazım.

"HİÇ MANTIKLI GELMİYOR"

Mustafa Kaplan (Teknik Direktör): FIFA'nın gündeme getirdiği sistem çok değişik bir uygulama. Bu değişiklikler sonrası futbolun daha geriye gitme ihtimali daha yüksek. Futbolun doğal akışı bozulur. Çok mantıklı gelmiyor. Futbolunun heyecanı da ölecektir. Taçın ayakla kullanması uygulanabilir. Oyunun hızına katkı sağlar.

"VAR'DA SIKINTI YAŞADIK"

Zafer Tüzün (Teknik Direktör): Bu değişikler daha fazla golün olması için yapılan hamledir. Ben bu değişikliklerin futbolun doğasını bozacağını düşünüyorum. Bizim açımızdan baktığımızda ise VAR sistemine alışma konusunda sıkıntı yaşadığımız ortada. Bu sisteme nasıl ayak uydururuz merak konusu. İyi bir çalışma yapılmalı.

"İYİ ANALİZ YAPILMALI"

Ulvi Güveneroğlu (Beşiktaş Scout): Detayların biraz daha net olarak ortaya koyulması gerekiyor. Taçın ayakla atılması futbolun hızı için etkili bir değişiklik olabilir. Ancak top durunca, süre duracak anlayışı futbolun doğallığını öldürebilir. Kesinlikle iyi bir analiz yapılmalı.

FIFA, uygulamaya koymak istediği kuralları, Leipzig-AZ Alkmaar "Futbolun Geleceği Kupası"ndaki U19 maçında test etti.