Olimpik sporlarda deprem

İngiliz bisikletçi Jess Varnish, federasyona dava açtı. Kadın sporcu, “İşçi hakları ve serbest dolaşım” talep etti. Eğer kazanırsa, Avrupa ülkeleri arasında transfer yapılabilecek!

AKŞAM

FUTBOLDA 1995 yılında geçerlilik kazanan “Bosman Kuralı” ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ulusal liglerinde (Transfer edilen oyuncunun Avrupa Birliği vatandaşı olması koşuluyla) yabancı oyuncu sınırlaması kaldırılmış, futbol oyuncularının anlaşma süreleri dolduğunda bonservis bedeli olmaksızın istedikleri kulübe geçmelerinin önü açılmıştı. Futbol ekonomisi adeta yeniden inşa edilirken, bunun benzeri bir dava da İngiltere’de açıldı.

EMSAL GÖSTERİLEBİLİR

İngiliz bisikletçi Jess Varnish, 2016 Olimpiyatları öncesinde “Cinsiyet ayrımcılığı ve yanlış işten çıkarılma” suçlamasıyla Bisiklet Federasyonu’na dava açtı. Varnish, tıpkı bir işçi gibi haklara sahip olmaları gerektiğini belirterek, “serbest dolaşım hakkı” talep etti. Davayla ilgili son karar bekleniyor. Eğer kazanırsa, emsal olarak gösterilebilir. Böylece amatör sporcuların, farklı ülke takımlarında yarışması bile söz konusu olabilir.