Nihat Özdemir: Liglerimizi 12, 13 ve 14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık

TFF Başkanı Nihat Özdemir, koronavirüs salgını sebebiyle ertelenen liglerin akıbetiyle ilgili açıklama yaptı. Özdemir, ''Liglerimizi 12, 13 ve 14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık'' dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, “Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve bölgesel amatör liglerimizi 12, 13, 14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık” dedi.

Özdemir’in açıklamaları şu şekilde:

“Koronavirüs salgın bütün dünyayı sardı ve 5 ay geçmesine rağmen hala etkisini sürdürüyor. Bu süreci birlik ve beraberlik içerisinde en az kayıpla atlatmaya çalışıyoruz. Dünyaya örnek bir mücadele gösterdik. Her gün daha iyiye gidiyoruz.

Bugün de TFF yönetimi olarak toplantımızı yaptık. Devletimizin hazırladığı normalleştirme kapsamında çalışmalar yaptık. Tüm şartları göz önüne alarak yol haritamızı çizdik.

Bu süreçte Spor Bakanımızla ortak çalıştık. Kulüplerimizin fikirlerini aldık, devletimizin tüm kurumlarıyla irtibatımızı sürdürdük. Son olarak Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca ile görüştük. Fikirlerini bizimle paylaştığı için ona teşekkür ediyorum.

Şimdilik olmak kaydıyla, elimizde değişik senaryolarımızın da bulunmasıyla birlikte ertelenen Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve bölgesel amatör liglerimizi 12, 13 ve 14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık.

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ama yeni dönemi de fırsata çevirmemiz gereklidir. Sağduyu içerisinde, bireysel ve toplumsal tüm sorumlulukları yerine getirerek bunu başaracağımıza eminim.

İnşallah liglerimizi en güzel şekilde temmuz ayı sonunda tamamlayacağız. Kupalarımızı sahada vereceğiz ve ağustos ayında da UEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yaparak sezonu taçlandıracağız.

“ELİMİZDE 10 FARKLI SENARYO VAR”

Elimizde 10 ayrı senaryo var. Bunları Sağlık Bakanlığı ile paylaştık. Onların bize vereceği sistem içerisinde liglerimize başlayarak sonlandırmak istiyoruz.

Müsabakaların hangi şartlarda oynanması gerektiğini Bilim Kurulu ile istişare edeceğiz. Bilim Kurulu bu çalışmaları yürütürken, biz de kulüplerimizi temsil eden Kulüpler Birliği Vakfı ve dernekleriyle çalışmalarımızı başlatacağız.

"LİG OYNANIRKEN BİR OYUNCUDA KORONAVİRÜS ÇIKARSA..."

Evet, Ankaragücü'nde koronavirüse rastlanmıştır. Kendi başımıza karar alarak yola devam etmek istemiyoruz. Futbolun nasıl oynanacağına dair bilgileri bülten halinde kamuoyu ve kulüplerle paylaşacağız.

Lig oynanırken bir oyuncuda koronavirüs çıkarsa, ligi durdurmak gibi bir plan yok. Hemen Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile değerlendirip ona göre bir yol haritası belirleyeceğiz.

HARCAMA LİMİTLERİ

Harcama limitleriyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bütün kulüplerimizin gelirlerinde azalmalar oldu. Bu nedenle harcama limitleri düzenlenecek.

YAYINCI KURULUŞLA DEVAM EDİLECEK Mİ?

Yayıncı kuruluş ile bu sezondan sonra iki yıl daha sözleşmemiz var. Hedefimiz 5 yılı tamamlamak.

Bütün ticari şirketlerde olduğu gibi yayıncı kuruluş da gelir kaybına uğramıştır, aynı kulüplerimiz gibi. Bunun için yayıncı kuruluşun sezon sonuna kadar bize ödeyeceği 588 milyon TL'lik bir rakam var. Ligler başlarsa onlar da ödemelere hız verecek.

Geçen hafta milli takımlara oyuncu veren kulüplere dağıtılmak üzere bize para gönderildi. Biz de vakit kaybetmeden bunu tüm kulüplerimize yolladık. Böyle yardımlar geldikçe biz de beklemeden kulüplerimize bu paraları yollayacağız.

"Kupaları sahada vereceğiz"

“LİGLERİ 26 TEMMUZ’DA SONLANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Ligleri 26 Temmuz'da sonlandırmayı hedefliyoruz. Toplamda 7 hafta sonu, 1 hafta içi olacak şekilde haftaları planladık.

MAÇLAR TEK ŞEHİRDE Mİ OYNANACAK?

Tek şehirde futbol oynamak TFF'nin hiçbir zaman gündemine gelmedi. Bu bizim dışımızda konuşulan konuydu. Herkes kendi stadında oynayacak.

SÜPER LİG’DE KAÇ TAKIM LİGLERİN OYNANMASINI İSTİYOR?

Yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde 18 takımın 13-14'ü liglerin oynanmasını istiyor. 1. Lig'de ise 18 takımın 11'i ligin oynanarak tamamlanmasını istiyor ancak 2. ve 3. Liglerdeki 90 takımın %73'ü maçların oynanmasını istemiyor.

“TÜRKİYE İYİLEŞME YOLUNDA, LİGLERİN BAŞLAMASINA DAHA 35 GÜN VAR”

Geçen hafta ile bu hafta Türkiye'nin şartları aynı değil. Yavaş yavaş açılmalar başladı. Türkiye iyileşme yolunda hızlı ilerliyor. Liglerin başlamasına bugünden itibaren 35 gün var.

“MAÇLARIN SAATLERİNİ AYARLAYACAĞIZ”

Maçların başlama saatlerini ayarlayacağız. Bu sıkıntılı bir süreç ve buna en iyi şekilde hazırlanmak istiyoruz. Sahaların ışık durumu, iklim şartları derken hepsini dikkate alarak bir karar alacağız.

MAÇLAR SEYİRCİSİZ Mİ OYNANACAK?

26. haftanın seyircisiz oynanmasıyla ilgili çok konuşmalar oldu. Geriye bakmıyoruz, biz bu ligi oynatarak tamamlayacağız. Seyircisiz oynayacağız.

YABANCI KURALI NE OLACAK?

Her şey normal olsaydı, bu virüs olmasaydı bugün yabancı sınırını konuşuyor olacaktık ancak yeni durumlar söz konusu olduğu için bunu kulüplerimizle ve Kulüpler Birliği'yle konuşarak yeni bir karar almamız gerektiğine inanıyorum. Bu konuda acele etmemeliyiz.

ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI

Ziraat Türkiye Kupası’nda 3 maçımız kaldı. Birer yarı final rövanş ve final maçımız var. Bunları da programın içine dahil edeceğiz. Kulüpler ve yayıncı kuruluşla görüşmeler devam ediyor.

SÜPER LİG MAÇLARI ŞİFRESİZ Mİ YAYINLANACAK?

beIN Media, Süper Lig için büyük miktar ödüyor. Bu maçları şifresiz olarak yayınladıkları zaman bazı hukuksal olayların ortaya çıkabileceği aşikar. Bazı üyeler para vermişken, bazı kesim ise para vermeden izlemiş olacak. Bu durum da hukuksal bir konu doğuruyor.

“4 HAFTAYI SEYİRCİLİ OYNAYABİLİRİZ”

Şartlar düzelirse kalan 8 haftanın 4’ünü seyircili oynayabiliriz.

LİG BAŞLADIKTAN SONRA 2. VİRÜS DALGASI GELİRSE...

Ligler başlayınca büyük problemler olursa o gün oturur, düşünür, taşınır ve danışır, gerekli kararları alırız.

2. virüs dalgası geldi, şu oldu bu oldu, ara veririz vermeyiz, bugünden kestirmem söz konusu değil.

“TESCİL HİÇ GÜNDEMİMİZE GELMEDİ”

Biz bugün liglere son verirsek nasıl tescil ederiz, kimi şampiyon yaparız, kimi Şampiyonlar Ligi'ne göndeririz, kimi düşürürüz, 1. Lig'de kimi şampiyon yaparız, oradaki play-off'lar nedir, ne değildir, bunları hiç gündeme getirmedik çünkü gündemimizde o yok.

BASIN MENSUPLARI MAÇLARA GİDECEK Mİ?

Seyircisiz oynanan maçlarda basın mensupları da mutlaka statta yer alacaktır fakat sayılarda azalma olacak ve oturma düzeni değiştirilecek. Basınsız futbol maçı düşünülemez.

ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİ NE ZAMAN OYNANACAK?

Şampiyonlar Ligi Finali ağustos ayı sonunda oynanacak gibi planlanıyor. Seyircili mi, seyircisiz mi bilinmiyor. İnşallah seyahat özgürlüğü olur ve maçlar seyircili oynanır. Gelecek sezon da bu şekilde seyircili oynayabiliriz diye düşünüyorum.”

"Kupaları sahada vereceğiz"

İtalya'da karantina sonrası normalleşme süreci başladı

Küçük Derin'in 'evde kalın' çağrıları gülümsetti

Berberler açılışa hazırlanıyor