AA
Brand & Sport Summit 2022 etkinliğinde bir araya gelen Türkiye Cimnastik Federasyonu, Türkiye Atletizm Federasyonu ve Türkiye Hentbol Federasyonu başkanları, 2022'deki performanslarını değerlendirip, 2023 hedeflerini anlattı.
42 Maslak AVM ESA Arena'da markalar ile spor dünyasından isimleri bir araya getiren organizasyonun ikinci gün programında, "Federasyonlar Konuşuyor" konulu bir panel düzenlendi.
Sports Tv Dijital Yayınlar Yönetmeni Murat Ağca'nın moderatörlük yaptığı panele katılan Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar ve Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Uğur Kılıç, yöneltilen soruları yanıtladı.
Cimnastikte ulaşılan dünya şampiyonlukları ile kazanılan başarıları anlatması istenen Suat Çelen, bunun kısa sürede olmadığını, kendileri için 10 yıl gibi bir süreyi aldığını ve göreve geldiklerinde yaptıkları stratejik plan doğrultusunda hedeflere gidildiğini söyledi.
Çelen, "Mevcut oyuncuları tabiri caizse tehdit ettik. Onlar ne istiyorsa sağladık. Eskiden dünya kupalarına boş giderdik. Şimdi neredeyse Dünya Şampiyonası'nda ikinciliği beğenmez duruma geldik. Bu üzerimizdeki sorumluluğu ciddi oranda arttırdı. 'Olimpiyata gidebilecek miyiz?' sorusu, 'Madalyanın rengi ne olacak?' sorusuna dönüştü. Sorularda da uçurum oldu." ifadelerini kullandı.
Bu spor dalının, yaklaşık 200 ülkenin yarıştığı bir disiplin olduğu ve olimpiyatların ana branşlarından biri sayıldığına dikkat çeken Çelen, "Son 8'e kalan her sporcunun madalya alma şansı var. Küçücük puanlar sizi finale kadar götürebiliyor. Finale kaldığımız zaman da madalya almış gibi hissediyoruz. Bir bronz madalya aldık şükür ama kaçan madalyalara da üzüldük. 2019'da İbrahim Çolak'la bir dünya şampiyonluğuyla altın madalya geldi. Bunun tesadüf olduğunu düşündüler. Ancak süreçte diğer madalyalar gelmeye başlayınca... Takım hedeflerimiz de Türk cimnastiğini önemli bir noktaya getirdi. Önemli olan sürdürülebilirlik." diye konuştu.
Ritmik cimnastikçilerin Avrupa şampiyonu oldukları ve olimpiyat kotasına girdiklerini, trambolinde bireysel şampiyon, senkronize de ikinci çıkardıklarını aktaran Çelen, şöyle devam etti:
"Çok ciddi disiplinimiz var. Dünyada farklı federasyonları var. Bu güzel bir ekibin stratejik planıyla, teknik kurulların aldığı kararlarla, buna yönetim olarak sadık kalıp desteklemekle gelen bir süreç oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı da projeleri destekledi. Başarılar geldikçe büyüdük. 12 ilde olan cimnastik bugün 81 ilde. Her yerde yapılıyor olması bana şampiyonluktan daha önemli geliyor. 30 kadrolu antrenörden 500'lere yaklaşmak, bin sporcudan, 100 bin sporcuya gelmek, ciddi anlamda büyümek demek."
Cimnastikte 2023 hedeflerindenden bahseden Çelen, bir yıl değil 8 yıllık planlar yaptıklarını anlatarak, "Her yıl planlarımızı yeniliyoruz. 2028'de ne yapacağımızı planlamış durumdayız. 2023 olimpiyat seçmeleri var. Her branşın farklı farklı hedefleri var. Takım olarak olimpiyatlara gitmek istiyoruz. Dünyanın en iyi 12 takımını davet ediyorlar olimpiyatlara. Kota hedefliyoruz branşlarda. Katıldıktan sonra da Tokyo'da kaçırdığımız altın madalyaya ulaşmak istiyoruz. Finale kalmak da bizim için madalya." değerlendirmesinde bulundu.
Atletizmde Tokyo Olimpiyatları'nda alınan başarılar sorulan Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, bütün sporculara madalya olarak bakmamak gerektiğini, madalya alınmadan geçen bir olimpiyattaki toplam derecenin, madalya alınan bir olimpiyattan daha iyi olabileceğine dikkat çekti.
Eskiden alınan derecelerin artık geçildiğinden ve bunun kota seçimelerinde sporcuları zorladığından bahseden Çintimar, "Eskiden 100 metre koşusunda rekor 10.10'du, şimdi 9.96 ile gidiyorsun. Kota yükseldi, dereceler yükseliyor. Eskiyle şimdiyi kıyasladığınızda çok ciddi bir fark var. Gençler Dünya Şampiyonası tarihimizde 4 madalyamız vardı ama bu seneki şampiyonada bu sayı kadar, 4 tane madalya aldık. Akdeniz Oyunları'nda tarihimizde toplam 7 altın yok ama bu kez 7 altın madalya aldık. Ülke olarak şampiyon olduğumuz gibi, ilk üçe de girdik." görüşünü paylaştı.
"Atletizmde inanılmaz bir ivme var" diyen Çintimar, özellikle Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun her ilde sporcuların evine gitmesinin bunda etki yarattığını vurguladı.
Türkiye'de tesisleşme, antrenör alımları, illerdeki spora yatırımın bir bütün olarak atletizme fayda sağladığını belirten Çintimar, 2023 yılı hedefleriyle ilgili şunları dile getirdi:
"Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'na İstanbul ev sahipliği yapacak. 100 yıllık tarihimizde ilk kez ülkemizde, mart ayında yapılacak bu turnuva. Hemen de yılın başında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl kutlamaları içinde yerini almış olacak. Tüm çabamız orayı en iyi şekilde hazırlayıp, sonra olimpiyat sporcularımızla yıl boyu kota kovalamak. 7-8 yarış oluyor. 5-6'sı Türkiye'de olacak. Büyük avantaj oldu bu. Hedef 2024 Olimpiyat Oyunları'na ekibimizle hazırlanabilmek."
Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Uğur Kılıç, son bir yılda alınan başarılarla ilgili, "Bizim ilk hedefimiz önce olimpiyatlarda yarışıyor olabilmek. Takım olarak çok daha zorlu yollardan geçiliyor. Milli takım havuzlarımıza gelen bütün sporcularımız ve antrenörlerimize bunu söyledik. 20 sene hentbol oynadım, o yıllarda hiç olimpiyat hayal etmedim. Biz işe o hedeflerle başladık. Olimpiyat hedefimiz hep olacak. Geçen bir yıl bizim için çok verimliydi. İletişim sorunlarımızı çözmemiz gerekiyordu, çözmeye başladık ve belli bir yol kat ettiğimize inanıyorum." şeklinde konuştu.
Bir yıllık sürede sporcu sayısının yüzde 43 arttığını, bunun önemli bir geri dönüş olduğunu ve bu ivmeyle devam etmeleri halinde hentbolu belli bir zemine oturtmuş olacaklarını dile getiren Kılıç, "Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da çok büyük talep var. Halkla kaynaştırmak gerekiyor. Her yerde basketbol sahaları, file görebiliyoruz. Hentbolu daha basit, çocukların kalbine dokunabilir hale getirmeye çalışıyoruz. Bakanlığın yetenek taraması çok kıymetli bizim için. Taramadan çıkan bir takım oluşturuldu. Doğru tekniklerle, branşı tanıtmak, anlatmak ve bu yaptıklarınızı tüm paydaşlarla paylaşmak çok kıymetli. Biz de şu ana kadar bunu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.
Sponsorlukların önemine değinen ve 9-10 kadar sponsor sayısına ulaştıklarını söyleyen Başkan Kılıç, "Hedefimiz buydu ve hedefimizi tutturduğumuz için çok mutluyuz. Ekibimizle ve sponsorla birlikte ciddi çalışmalar yapıyoruz. Branşlar çok daha güçlü hale geliyor. Sporcular da kendilerini daha iyi hissediyor. Şov devam etmeli. Sporcu ve antrenörüyle doğru temsil edilmeliyiz. İnşallah başaracağız." ifadelerini kullandı.
"2023 bizim için en az 2022 kadar bol organizasyonlu bir yıl olacak. Üç tane büyük organizasyona ev sahipliği yapacağız. Hem Uluslararası Hentbol Federasyonu hem de Avrupa Hentbol Federasyonuyla iletişim içerisindeyiz. Yakın zamanda protokoller devreye girebilir. Yakın hedef, kadın ile erkek A milli takımlarıyla Dünya Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonası finallerinde yer almayı başarabilmek. Tesis en önemli problemlerden biri. Bir yandan da tesisle ilgili bolluk var. Kendi tarafımıza çekebileceğimiz, hentbola faydalı tesislerle ilgili çalışıyoruz. Gerek maç, gerek antrenman yapılabilecek, yüzde 40'lık artışı karşılayacak bir salona ihtiyaç oluyor. Zaman içinde okul bahçelerindeki mücadeleleri salonlara taşıyacağız. Hentbolda isteği, talebi karşılayacak düzeyde tesise sahip olacağımızı umut ediyorum. Artarak, katlanarak büyüyeceğiz."