Merih'e yargısız infaz!

Savunma süresi dün sabah dolacak olmasına rağmen UEFA Disiplin Kurulu, Merih'e verdiği 2 maç cezayı Alman basınına sızdırdı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun dün sunduğu 27 sayfalık savunma dikkate alınmadı. Bozkurt işaretinin yasaklandığı ve bir önceki turda elediğimiz Avusturyalı Thomas Partl'ın disiplin kuruluna başkanlık etmesi de kararda etkili oldu.

AKŞAM SPOR

Türkiye'ye karşı her zaman önyargılı olan Avrupa, bu tavrını sporda da sürdürdü. Yapılan bir ankette 30 Alman'dan sadece 2'sinin Türkiye'nin turnuvada kalmasını istemesi de bu cezanın nedenlerini ortaya koyuyor. Alman İçişleri Bakanı'nın Merih'i hedef alan açıklamaları, Alman basınının yoğun baskısı ile Merih'e 2 maç ceza veren UEFA Disiplin Kurulu'nun kötü niyeti dün çok net ortaya çıktı. Zira ceza sürecinde yaşanan gelişmeler, bu konuda objektif davranılmadığını ve Türkiye'ye karşı sürecin önyargılı olduğunu ortaya koyuyor. İşte bunu net şekilde ortaya koyan gelişmeler:

1- SAVUNMA FIRSATI BİLE TANINMADI!..

Merih Demiral'ın savunması için Türkiye Futbol Federasyonu'na dün sabaha kadar süre tanındı. TFF hukukçuları bu savunmayı hazırlarken önceki gün akşam saatlerinde Alman Bild Gazetesi, Merih Demiral'a 2 maç ceza verildiğini açıkladı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun, "Daha savunma süremiz dolmadı. Haber yalan" açıklaması üzerine Bild, UEFA'yı zor durumda bırakmamak için haberin içeriğinde oynadı. TFF dün sabah 27 sayfalık savunma gönderdi. Ancak 2 saat sonra ceza açıklandı. Bu Bild'in verdiği haberin doğruluğunu, UEFA Disiplin Kurulu'nun savunmayı dikkate almadan cezayı bir gün önce kestiğini gösteriyordu.

2- EMSALLERİNE KINAMA VE PARA CEZASI

Türkiye Futbol Federasyonu, savunmasında emsal olaylar karşısında UEFA'nın verdiği cezaları savunma dosyasına koydu. Ancak bunların bir önemi yoktu. Çünkü disiplin kurulu hukukçuları zaten cezayı kesmişti. Oysa TFF'nin savunmasında benzer olaylara karşı men cezası verilmediği net şekilde ortaya konmuştu. Kartal hareketi yapan Shaqiri ve Xhaka'ya 10'ar bin euro para cezası verilmiş, Cetnik hareketi nedeniyle Sırp oyuncular Tadic ve Tosic ise yine para cezasıyla kurtulmuştu. F.Bahçe'ye karşı İstanbul'da L.Moskova'nın oynadığı maçta Dmitriy Tarasov, formasının altına giydiği Putin tişörtünü gösterdiği için sadece 5 bin euro ceza almıştı.

3- SELAMA 50 BİN EURO, 'BOZKURT'A 2 MAÇ

Daha önce Demiral'a asker selamı verdiği için 50 bin euro ceza veren UEFA Disiplin Kurulu'nun iki kararı arasındaki tutarsızlık da dikkat çekti. Ceza gerekçesinde, "Genel davranış ilkelerine uymadığı, temel nezaket kurallarını ihlal ettiği, spor etkinliklerini sportif olmayan nitelikteki gösteriler için kullandığı ve futbolun itibarını zedelediği" belirtildi. Oysa Mbappe, EURO 2024 öncesi basın sohbetinde seçmenleri aşırı sağa karşı alternatiflere oy vermeye çağırmıştı.

4- 2 MAÇ CEZA KASITLI VERİLMİŞ GİBİ...

UEFA Disiplin kurulu cezayı verirken bir kurnazlığa daha imza attı. Kurallara göre cezanın 3 maçtan fazla olması durumunda CAS'a gidebiliyor. Cezayı 2 maç olarak belirleyip, Türkiye'nin CAS'a itiraz etme ihtimalini de ortadan kaldırdılar. Böylece Merih Demiral'ın cezası kesinleşti. Milli oyuncumuz bugün oynanacak maçta forma giyemeyecek. AyYıldızlılar tur atlarsa bir sonraki maçta da yok. Ancak finale kalırsak oynama fırsatı bulacak.