Men kararı resmen maytap!

1-)Komitenin 16-2'den verdiği cezadaki 'Resmi taraftar' tanımı uygunsuz. 2-)Rapordaki beş maytabın atıldığı bölüm, Lyon'un bilet sattığı yer. 3-)Yönetmeliğin 16-2'deki maddesindeki muğlaklık, BJK aleyhine kullanılamaz.

H.HAKAN EYÜPOĞLU-ÖZEL HABER

Lyon'daki saha olayları nedeniyle UEFA Disiplin Komitesi'nden iki yıl ertelemeli men cezası alan Beşiktaş, savunmasını hazırladı. Hazırlanan ön savunma, üç gün içinde yeniden gözden geçirilip, UEFA'ya teslim edilecek. Başkan Fikret Orman, savunmada yer alacak. Beşiktaş, savunma taslağını ise 3 önemli tabana oturttu. Bu savunmada verilen cezanın hukuksuz olduğu sağlam delillerle ortaya konuldu. İşte önemli detaylar:

BİZİM BİR SORUMLULUĞUMUZ YOK

UEFA Müsabaka Güvenliği Yönetmeliği'nin 16. maddesinin 2. fıkrasına göre; verilen cezada 'Resmi taraftar tanımı' bu olayda tam karşılığını bulmuyor. Zira bir taraftar grubunun, o kulübün 'Resmi taraftarı' sayılabilmesi için organizasyonun o kulüp sorumluluğunda olması gerekir. Burada sorumluluğumuz yok. Biletleri satan taraf, sorumluluğu da taşıyan taraftır. Sadece taraftarların pasaportuna bakılarak 'Resmi taraftar' tanımlaması kesinlikle yapılamaz. 

BİZİM DENETLEME ŞANSIMIZ OLAMAZ

Gözlemci raporlarında da açıkça belirtildiği üzere Beşiktaş'ın bilet sattığı 428, 429, 430 ve 431 nolu sektörlerden müsabaka güvenliğini tehlikeye atacak eylem olmamıştır. 427. sektörden atılan 5 maytap tespit edilmiştir. Buradaki taraftarlar Lyon'un bilet sattığı taraftarlardır. Bir taraftarın sadece üzerindeki kıyafete ya da pasaportuna bakılarak, 'Resmi taraftar' tespiti yapılması yeterli değildir. Beşiktaş'ın ceza almasını isteyen grupların eylemi olabilir. Bunu denetleme ve kontrol etme şansına sahip değiliz. Beşiktaş'ın sorumlu olduğu bölümde hiçbir ihlal olmamıştır.

GÜVENLİK TOPLANTISINDA SÖYLEDİK

Bu ceza verilirken söz konusu maddedeki 'Muğlak (Belirsizlik)' Beşiktaş aleyhine delil olarak kullanılamaz... Disiplin yönetmeliğinin 16-2 maddesinde net bir tanımlama yapılmamışsa bu suçlanan kurumun aleyhine hüküm için dayanak olamaz. Kaldı ki; Lyon Kulübü'nün daha sonra oynadığı maçlarda da benzer olaylar yaşanmıştır. Kaldı ki; Beşiktaş güvenlik toplantısında bu konuda sorumluluk almayacağını ifade etmiştir ve gerekli uyarıları yapmıştır.