Masrafları bile biz ödüyoruz

Uluslararası federasyonlar, İsrail'i men etmediği gibi ödüllendiriyor. Türk takımları hem ev sahibi avantajından, hem gelirden oluyor. Üstüne üstlük salon parasını bile kendisi karşılıyor.

AKŞAM SPOR

F.Bahçe'nin, İsrail ekibi M.Tel Aviv ile 29 Ekim'de sahasında oynayacağı maçın Euroleague yönetimi tarafından Litvanya'ya alınması kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Bu kararın altına yorum yazan yüzlerce sporsever, Türk takımlarının İsrail'in istediği yerde maç oynamasına tepki gösterdi. Rusya'ya karşı daha savaşın ilk ayında 'ihraç' kararı alan uluslararası federasyonların İsrail'e gösterdiği tolerans da kabul edilmesi zor bir başka tutarsızlık.

UEFA, Avrupa Ligi'nde 28 Kasım'da Beşiktaş ile Maccabi arasında oynanacak futbol maçını da Belgrad'a aldı. Beşiktaş'ın, "İstanbul'da oynanacak" açıklamasına rağmen UEFA bu konuda İsrail'in talebini olumlu karşıladı. Türk takımlarının İsrail ekipleriyle maçlarını dış sahada oynaması ekonomik açıdan da ciddi bir yük oluşturuyor. Takımlarımız saha ve seyirci avantajını kaybettiği gibi, kasasına koyacağı maç hasılatından da büyük kayba uğruyor.

MASRAFLAR CEPTEN GİDİYOR

Bunun yanında en düşük 30 bin euroluk deplasman giderlerini de ekiplerimiz kendi cebinden karşılıyor. Üstelik dışarıda kiralanan saha ve salonların paraları da Türk ekipleri tarafından ödeniyor. Sportif başarı açısından iç sahada oynamanın getirdiği başarı avantajı da büyük ölçüde kaybediliyor. "Hem suçlu, hem kazançlı" bir tablonun ortaya çıkması da herkesi huzursuz ediyor.

İŞTE İSRAİL'İN SPORDAN DIŞLANMAMASINA AKŞAM YAZARLARININ TEPKİLERİ

AYDIN TÜRKMEN: BİZE CEZA ONLARA ÖDÜL

Spor alanındaki bu izaha muhtaç kararlar Batı'nın Filistin'deki soykırım karşısındaki ikiyüzlü tavrından bağımsız değil elbet... Soykırımcıya destek konusunda boşluk bırakmıyorlar. Aynı Batı Ukrayna-Rusya krizi sonrası bambaşka bir tavır almış, Rus sporcu ve kulüplerini tüm uluslararası organizasyonlardan men etmişti.

Benzer muameleyle hatta daha ağır yaptırımlarla karşılaşması gereken İsrail takımları ise Türklerle oynarken adeta ödüllendiriliyor. Ve tabii takımlarımız adeta cezalandırılıyor. Ev sahibi olma, seyirci desteği gibi avantajların ortadan kalkmasının yanında yorucu seyahatler, iklim değişikliği gibi handikaplarla dezavantajlı duruma düşülüyor. Gerçekten izahı yok, dünyanın şımarık çocuğu hiç olmazsa sahalarda, parkelerde, pistlerde hak ettiği tepkiyi görmeli.

KENAN KARCI: İSRAİL'İ BOYKOT ETMELİYİZ

Rusya'yı alelacele spor organizasyonlarından ihraç eden uluslararası federasyonlar, söz konusu İsrail olunca 'Komisyon kurduk, araştırıyoruz' bahanesiyle top çeviriyor. Bir de 'Spora siyaset karışmasın' diyorlar. Ukrayna'ya savaş açtı diye Rusya'yı atıp, soykırım yapan İsrail'i tutmak sporu siyasete alet etmenin dik alasıdır.

Bu şartlarda ben bizim takımlarımızın tıpış tıpış, İsrail'in istediği yere gidip maç oynamasını kabul edemiyorum. 'Ya buraya gelirler, ya gitmeyiz' restini çekip, İsrail'i cezalandırmayan ikiyüzlü federasyonları tercihe zorlamalıyız. Bana göre böyle bir eylem, insanlık görevidir.

MUSTAFA SAPMAZ: BU RESMEN ÇİFTE STANDART

İsrail takımlarının Türkiye'deki maçlarını tarafsız sahada oynatma kararı hem çifte standart hem de tehlikeli bir durum. Türkiye'de oynanacak maçların güvenliği Türkiye'ye aittir, peki yurt dışında bir olay gerçekleşirse bunun sorumluluğunu kim alacak? Rusya'nın, Ukrayna'ya karşı saldırısının henüz ilk günlerinde, sivil ölümlerini gerekçe göstererek tüm turnuvalardan men eden UEFA ve FIFA, İsrail'e karşı sessiz kalarak gösterdiği çifte standardın yansıması devam ediyor.

ALEN MARKARYAN: BÜTÜN MASRAFLARI ÖDESİNLER

Ben Türk takımlarının taraftarlarının takımlarını izlemekten mahrum edilmesini kesinlikle kabul etmiyorum. Taraftarlar spor organizasyonlarına katılmak için kombine alıp, bir bedel ödüyorlar. Ama böyle bir gerekçe ile mağdur ediliyorlar. Bir de cebinden para ödeyerek buralara giden kulüplerimizin ödediği bedel eninde sonunda taraftara yük oluyor. En azından masrafl arın sorumlu olan kurum ve ülkelerce ödenmesi gerekir.

ENGİN VEREL: TÜRKİYE'DE KİMİN BURNU KANAMIŞ!

Türkiye güvenli bir ülkedir. Bizim ülkemizde Yahudi vatandaşlar da yaşıyor. Şimdiye kadar kimin burnu kanamış. Yahudileri İspanya'da soykırımdan kurtaran bir ecdadın torunlarıyız. Bizim tepkimiz ırka değil, haksızlığadır. Elbette taraftar tepkisi olabilir. Bu Fenerbahçe-Galatasaray arasındaki maçlarda bile oluyor. Bunları gerekçe göstererek bizim takımlarımızın ev sahibi olma avantajının elinden alınmasını doğru bulmuyorum.