Kavgaya mola söz hakkı kaptana

Alt liglerde hakemlere karşı sadece takım kaptanlarının itiraz etme hakkı bulunacak. Denenecek olan bu uygulama ile hakemlere karşı saygının artırılması planlanıyor. Saha içerisinde yaşanan gerginliklerde ise hakem mola verebilecek.

AKŞAM SPOR

FIFA ve dört İngiliz federasyonunun oluşturduğu Uluslararası Futbol Birliği, dün İskoçya'da bir araya gelerek yeşil sahalarda uygulanacak olan yeni kararları onayladı. Bazı kararların ise deneneceği bildirildi. Alınan bilgilere göre 3 yeni kural alt liglerde denenecek. Hakemlere karşı olan saygının korunması ve artırılması doğrultusunda; mücadelelerde takım kaptanları haricinde hiçbir oyuncu hakeme itiraz edemeyecek. Aksi halde bu oyuncular sarı kartla cezalandırılacak. Zaman zaman oyuncular arasında yaşanan kavga veya şiddetli tartışmalarda ise mücadelenin hakemi karşılaşmaya ara verebilecek.

6 SANİYE, 8'E ÇIKARTILDI

Öte yandan 6 saniye kuralı olarak bilinen madde de alt liglerde 8 saniye olarak denenecek. Kaleci, top elindeyken 8 saniye içerisinde oyunu başlatmak zorunda. Aksi halde top rakip takıma verilecek. IFAB, yaptığı açıklamada futbol kurallarında 3 değişiklik yaptı. Ligimizde de sık sık tartışma konusu olan elle oynamalarda değişikliğe gidildi. Bir oyuncunun net gol şansını kasıtsız bir şekilde elle oynayarak engellemesi halinde kırmızı kart cezası uygulama zorunluluğu kaldırıldı. Öte yandan Kulüpler Dünya Kupası ve Kadınlar Dünya Kupası'nda uygulamaya konulan VAR kararlarının stadyumlarda yayınlanması, Paris 2024 Olimpiyatları'nda da gerçekleştirilecek.

SARSINTIYA EK DEĞİŞİKLİK

Şeffaflığı artırmak isteyen Uluslararası Futbol Birliği, verilen karar sonrası tartışmaları azaltmak için bu uygulamayı denemeye devam edecek. İskoç Futbol Federasyonu CEO'su Lan Maxvell, "Kalıcı beyin sarsıntısı oyuncu değişikliğiyle ilgili olarak yürüttüğümüz deneme etkili bir şekilde sonuçlandırıldı ve bu artık oyunun yasalarında yer alıyor" dedi. Maxwell'in açıkladığı bu karar, zorunlu değil. Her lig kendi içerisinde bu kuralı uygulayıp uygulamayacağına karar verebilecek. Eklenen ve denenecek olan yeni kuralların oynanan futbola nasıl etki edeceği merak konusu.