Johan Cruyff öldü! Cruyff kimdir?

Dünyaca ünlü futbolcu Hollandalı Johan Cruyff hayatını kaybetti. Johan Cruyff kimdir? Ölüm sebebi nedir? İşte detaylar...

Gelmiş geçmiş en büyük futbolcular arasında olan Hollandalı Johan Cruyff'tan acı haber geldi. 68 yaşında olan Cruyff Barcelona'da hayatını kaybetti. Peki ölüm sebebi ne oldu? Usta futbolcu Johan Cruyff Akciğer kanserine yakalanmış, uzun zamandır tedavi görüyordu. Son olarak Hollanda kulüplerinden Ajax’a danışmanlık yapan Cruyff'ün daha önce de bazı sağlık sorunları olduğu biliniyordu.

Cruyff, 1991 yılında geçirdiği by-pass ameliyatının ardından sigarayı bırakmıştı. "Sarı fare" lakaplı Cruyff, 1964-1984 yılları arasında Ajax ve Barcelona takımlarında forma giymişti. Cruyff, aktif futbol hayatının ardından Ajax ve Barcelona’da teknik direktörlük yapmış Ajax’a 1987 yılında, Barcelona’ya ise 1989 yılında Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı kazandırmıştı. Efsane futbol adamı daha sonra Barcelona’nın başında 1992 yılında Şampiyonlar Ligi'ni ve Süper Kupa'yı da kazanmıştı. Cruyff, Kasım ayında Ajax yönetimiyle ters düşmüş ve kulüpteki danışmanlık görevinden ayrılmıştı

JOHAN CRUYFF KİMDİR?

Johan Cruyff (d. 25 Nisan 1947, Amsterdam), Hollandalı eski futbolcu, teknik direktör.

Kariyeri

Cruyff genç yaşlarda Ajax Amsterdam altyapısından yetişip A takıma çıkmıştır. 1973 yılında FC Barcelona takımına transfer olmuştur. Birçok maçta Hollanda Millî takımının kaptanlığını yapmıştır. 1974 FIFA Dünya Kupası'nda ülkesinin finale çıkmasında önemli rol oynamış, ama Hollanda Millî Takımı finalde elenmiştir.

Cruyff 3 kez Avrupa'da Yılın Futbolcusu Ödülünü alan 3 futbolcudan birincisidir (Marco Van Basten, Michel Platini Avrupa yılın futbolcusu ödülünü 3 kez alan diğer isimlerdir), Cruyff Dönüşü adı verilen harekete adını veren futbolcudur.

Aktif futbol yaşantısı sırasında, sarı saçları ve çalımları nedeniyle "Sarı Fare" lakabıyla bilinirdi.