İstanbul değil dünya kaybetti

20 yıllık rüya 8.5 saatlik kabusa dönüştü, hakkımız olan 2020'yi alamadık.

İlk oylamada Tokyo finale kaldı, İstanbul ile Madrid'e eşit oy çıkınca yeniden seçim yapıldı. Madrid'i 4 oy farkla 49'a 45 geçtik. Finalde IOC Başkanı Jacques Rogge, "Tokyo" deyince 5. kez hayallerimiz yıkıldı. Japonlar sevinç gözyaşı dökerken payımıza hüzün kaldı.

MURAT TARHAN

Arjantin’in başkenti Buenos Aires, Türkiye’nin tarihinde hiç bu kadar büyük bir heyecanın odağı olmamıştı. Saatler geçmek bilmedi. Dakikalar ilerledikçe stres yaşandı. 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nı düzenleyecek kentin seçildiği süreç, İstanbul’un Madrid’i eleyip, Tokyo ile baş başa kaldığı ilk tur oylamadan sonra daha da büyük bir heyecan dalgasına yol açtı. Milyonlar TV ekranlarına kilitlenip kaldı. Hilton’daki seçim süreci TSİ ile 15.00’te Türkiye’nin sunumu ile başladı. Tokyo ve Madrid’in sunumlarının ardından 22.00’de ilk oylama yapıldı. Önce Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyelerinin oy verirken kullanılacakları rakamlar için kura çekildi.

8 NUMARALI TOP BİZE UĞURLU GELDİ

8 numaralı topta ilk ismi çekilen kent İstanbul oldu. Diğer aday kentlerden 4 rakamı Madrid’in oldu, 2 de Tokyo’ya kaldı. Bağımsız bir kuruluş tarafından denetlenen elektronik oylamaya geçildi. IOC Başkanı Jacques Rogge, IOC’nin Türk üyesi Uğur Erdener, Japon üye Tsunekazu Takeda ile İspanyol Juan Antonio Samaranch ve Marisol Casado oy kullanmadılar. Oylama sonuçlarını alan Rogge’un yüz ifadesi değişti. Bir terslik olduğu çok açık belliydi. IOC Başkanı, beklenen açıklamayı yaptı. İstanbul ile Madrid arasında eşitlik olduğunu ve iki aday kent arasında yeniden oylama yapılacağını anlattı. Tokyo ise direkt finale kaldı. İstanbul ve Madrid için yeniden oylama yapıldı. IOC Başkanı Rogge, 94 üyenin oy kullandığını açıkladı. Kullanılan oyların 49’u İstanbul’a, 45’i Madrid’e çıktı.

F.BAHÇE GİBİ SEVİNDİLER

İstanbul, Tokyo ile birlikte finalde yarışmaya hak kazanırken, Madrid ise ilk turda elendi. Final oylaması öncesi heyet IOC üyeleriyle karşı karşıya oturdu. Seremoni başladığında ekrana kocaman harflerle “İstanbul” yazıldı. Herkes “Kazandık” diye ayağa kalktı. Ancak bunun bir tanıtım filmi olduğu ortaya çıktı. Türk basın mensupları yaşadıkları şaşkınlık için “F.Bahçe’nin şampiyonluğu gibi oldu” diye espri yaptı.

VE KAZANAN TOKYO OLDU

Saatler 23.00’ü gösterdiğinde heyecan doruk noktaya çıktı. Aday kent açıklanacağına ekrana sürekli tanıtım filmleri geldi. İstanbul ve Tokyo’nun tanıtım filmi tekrar gösterildi. IOC Başkanı Jacques Rogge sahneye geldi. Olimpiyat Marşı çalındı. Rogge, kısa bir konuşma yaptı, “Ne yazık ki bir kazanan var” dedi. Finalde IOC Başkanı Jacques Rogge, “Tokyo” deyince 5. kez hayallerimiz yıkıldı. 2000, 2004, 2008 ve 2012’den sonra 2020’yi de kaybettik.

FİNAL TESELLİSİ

İstanbul 2020 olimpiyatlarını bir anlamda son saniye sayısıyla 5. kez kaybederken bunun telafisi futbolda 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası finali olabilir. 2020 adaylığımız sürecinde büyük tartıma yaratan olimpiyat mı futbol mu polemiğinde olimpiyata ağırlık verdik ancak kaybettik. Peki bu futbola yansır mı?

PLATİNİ BİZİ YAKMIŞTI

UEFA Başkanı Michel Platini ve IOC bu süreçte “Birisini tercih edin” demişti. Bu nedenle Türkiye olimpiyata büyük yatırım yaparken futbolda Michel Platini’nin UEFA’sı daha sonra statüsü değiştirdi ve sadece yarı final ile finalin bir ülkede yapılmasını kararlaştırdı.

SADECE 3 MAÇ AMA!

Bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin bir ay süren turnuvayla ilgili hayalleri yıkılırken sadece yarı final ve finale ev sahipliği yapma şansı da devam ediyor. Olimpiyat tesellisi olarak da bu finaller önümüzdeki günlerde Türkiye’ye verilebilir.

ÇİZMEYİ AŞTILAR

Buenos Aires’te İtalya şoku yaşadık. İtalya’da iki yıl önce dönemin teknokrat başbakanı Mario Monti ekranlara çıkarak, “Ülke olarak büyük bir ekonomik kriz yaşıyoruz. Roma 2020 Olimpiyatları adaylığından maalesef çıkmak zorunda. Artık 2024’e bakacağız” demiş ve bütün İtalya’yı düş kırıklığına sürüklemişti. Roma’nın adaylıktan çekilmesinin ardından İtalyanlar İstanbul’u favori göstermişler ve bir başka ekonomik krizle boğuşan ülke İspanya’nın başkenti Madrid’in şansının bulunmadığını, Tokyo’nun ise radyasyon nedeniyle yeterli desteği göremeyeceğini tahmin etmişlerdi.

İSTANBUL’U 2024’E SATTILAR

Ancak La Gazzetta dello Sport, IOC’de İtalya’yı temsil eden üç delege Mario Pescante, Franco Carraro ve Ottavio Cinquanta’nın Arjantin’de Tokyo için oy kullandıklarını açıkladı. Gazete, “Eğer, 1964 Olimpiyatları’nı düzenleyen Tokyo kazanırsa o zaman 1960 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Roma için bir örnek olur ve biz de 2024 Olimpiyatları için en güçlü aday olarak görülebiliriz” itirafını yansıttı.

DÜN DE RAHAT DURMADILAR

Türkiye 2020 Olimpiyat Oyunları’nı almak için seferber oldu. Ancak bazı kesimler İstanbul’un 2020’yi almaması için “olimpiyatbizeverilmezse” hashtagi açtı. Olimpiyat karşıtları twitterdaa gün boyunca şunları paylaştı:

-“Senin benim paramla alınan bilmem kaç bin havai fişek içlerinde patlar”

-“Şaşırmam. İşleri güçleri bitti, sistemli doping uygulayan bir ülkeye mi verecekler?”
-“İBB yol kenarlarında yaptığı çiçeklendirme ışıklandırma masraflarının acısını bizden çıkarır”
-“Gümüşsuyu’ndan Gezi Parkı’na yürüyemediği bir şehre olimpiyat organizasyonunu vereceklerine gerçekten inandınız mı siz?”
-“Sen Gezi Parkı’nı yöneteme, çözümü; aç-kap aç-kapa’da bul, sonra olimpiyatlara aday ol..  AL SANA OLİMPİYAT..
-“Gezi Parkı olayları olimpiyat hayallerimizi suya düşürmüş. Eğer doğruysa en büyük kazanımlarımızdan biri olur.”

“NoOlympics2020” isimle twitterda açılan hashtag’da ise ayrıca şunlar yazıldı:

-“Gezi ahalisi profili üzerinden olimpiyat adaylığı tanıtım filmi yap, türban mağduriyeti yalanı üzerinden gözyaşı dök”
-“Bir savaş açalım, bombalar atalım renk renk insanları mezheplerine ayıralım üç olimpiyat savaş geldi kan geldi”
-“Doping rezilliği içinde olan ülkemin olimpiyatlar için harıl harıl çalışması ironik durum..