IOC ve FIFA ikiyüzlü!

The Guardian yazarı Kieran Pender, Uygurlar söz konusu olduğunda, ‘Siyaset ve spor ayrı” deyip, Ukrayna için ayağa kalkan IOC ve FIFA'nın tavrını, “Tarihi ikiyüzlülük” diye niteledi.

AKŞAM Spor / Dış Haber

İNGİLİZ The Guardian'ın spor hukuku konularındaki uzman yazarı Kieran Pender, "Tarih, IOC ve FIFA'yı Rusya konusunda fırsatçı ikiyüzlüler olarak yargılayacak" başlığıyla kaleme aldığı yazısında şu tespitlerde bulundu: "Spor kuruluşları Rusya'nın imajını parlatmak için kullanılmaya izin vererek, Putin'in suç ortağı oldular. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Pekin'in Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapması konusunda ısrarcıydı. Başkan Thomas Bach, 'Uygur nüfusu ile ilgili IOC'nin pozisyonu siyasi tarafsızlık olmalıdır' dedi.

HEP İŞGAL OLUYOR!

Kış Olimpiyatları'nın bitmesinden sadece birkaç hafta sonra radikal bir dönüşüm yaşadı. Rus ve Belaruslu sporcuların uluslararası müsabakalardan çıkartılmasına karar verdi. Bütün bunlar şu soruyu akla getiriyor: Çin'de Uygur halkına karşı işlenen suçlar ve insan hakları ihlalleri neden iyi de, Ukrayna'ya sıra gelince iş değişiyor? IOC elbette sonunda doğruyu yaptı. Ancak bu bariz ikiyüzlülük. Rusya, IOC'nin Soçi'ye Kış Oyunları'nı vermesinden 1 yıl sonra Gürcistan'ı işgal etti. IOC sessiz kaldı. Rusya o oyunların kapanış töreninin yapıldığı gün de Kırım'ı ilhaka başladı. FIFA ve IOC ticari emelleri olduğunda tarafsız, küresel görüş etrafında hareket etme ihtiyacı doğunca politik."