(Göztepe-Karşıyaka) DERBİ KAZANDI

Maçı TRT'de anlatan usta spiker Erdoğan Arıkan, nefes kesen Göztepe -Karşıyaka (3-2) derbisini aksam.com.tr için yorumladı...

Erdoğan ARIKAN

          Konumları ve durumları ne olursa olsun Göztepe ve Karşıkaya derbisi futbolumuzun en özel maçlarından biri. Yine büyük bir coşku ve heyecanla yaşadı İzmir büyük derbiyi. Karşıyaka'nın zirve, Göztepenin lige tutunma çabası derbiyi de daha da çekici hale getirmişti. Karşıyaka'nın 3 önemli eksiği vardı. Emre Toraman, Tayfun Cora ve Ersin'den yoksundu. Göztepe'nin tek eksiği ise cezası nedeniyle tribünde olan Teknik Direktör Kemal Kılıç'tı. 

GÖZTEPE'NİN DURUMU ŞAŞIRTICI

Müthiş iki golle başladı mücadele. Caner ve Mustafa'nın uzaktan attığı iki gol Göztepe'yi ilk yarının son 10 dakikasına adeta şoke etti. Tribünlerdeki yaklaşık 25 bin taraftarına rağmen toparlanamadı Göztepe. Bu kadar önemli oyuncularla böyle bir yerde olması Göztepe açısından şaşırtıcı. Kariyerlerinde hep şampiyonluklar ve başarılar bulunan isimlerin, bir takımı bu hale getirmesi tuhaf. İlk yarının son bölümünde galiba eski parlak günlerini hatırladılar. Ramazan'ın golü umutlandırdı, Şaban'ın golü tekrar hayat verdi Sarı-Kırmızılılara. 

KARŞIYAKA İÇİN DRAMATİK SON

Karşıyaka ise ilk 30 dakikasını özellikle Caner Ağca, Onur Türk, Mustafa Sevgi gibi oyuncularıyla mükemmel oynadığı maçtan dramatik bir sonla ayrılacağını hayal etmemişti herhalde. 

İkinci yarı sanki bambaşka bir maçtı ve Karşıyaka için çok hüzünlü dakikalar getirdi. Oyuncu değişikliği yapmadan sahaya çıkan iki teknik adam da ikinci yarıda çok daha kontrollüydü. Ama genel olarak Göztepe daha iyi görüntü vermeye başlamıştı. 
Özellikle Teo Weeks ve Halil daha iyi bir görüntü verirken Dilaver'in oyuna girişi bambaşka bir hareketlilik getirdi. Sercan Türkeri'nin 2. sarı karttan sonra kırmızı kart görmesiyle Karşıyaka 10 kişi kaldı ve zorlanmaya başladı.

GOL, İPTAL KARARI VE KAÇINILMAZ SON...


Göztepe'nin ataklarıyla çok da pozisyon getirmeden süren oyun 77. dakikadan itibaren tarihe geçecek bir maça götürdü bizi. 10 kişi oynayan Karşıyaka Erdi'yle topu filelere gönderdi, Hüseyin Sabancı önce yardımcısına baktı, biraz kararsız kaldı, daha sonra da düdüğü çaldı ve faul kararı verdi. İşte o andan itibaren Karşıyaka için kaçınılmaz son başladı. Takım halinde Sabancı'nın üzerine yürüdüler ve çok fazla itiraz ettiler. Ve o kalabalığın arasında Şehmuz kırmızı kart görerek takımını 9 kişi bıraktı. Bundan sonrası Göztepe için zor olmadı ve Şaban 87. dakikada skoru belirleyen golü attı. 

HAKEMİN KARARI ETKİLİ OLDU

Aslında Göztepe-Karşıyaka derbisi maç bittiğinde bana Hüseyin Sabancı-Karşıyaka maçı hissi verdi. Genellikle elektriklenmeler, gerginlikler hep Hüseyin Sabancı ile Karşıyakalı futbolcular ve tribüne gönderilen Teknik Direktör Cihat Arslan arasında yaşandı. 
Hoş görüntüler değildi. Ama gergin bir derbide 10 kişiyle bulunan bir golün ardından Karşıyaka açısından hakemin önce orta noktayı gösterir gibi olması ve sonra faul kararını biraz geç vermesi olayların başlamasında çok etkili oldu. Bir yanda ekonomik olarak çok rahat ama konum olarak sıkıntılı Göztepe, diğer yanda mali sıkıntılar çeken ama zirveye göz dikmiş bir Karşıyaka maçıydı. Ve uzun yıllardan bu yana ben bir hakemin bu kadar güvenlik görevlisi arasında sahadan ayrıldığını görmemiştim. 

3 PUANDAN FAZLASI...

Şehmuz'un hakemin yakasına yapışması ve Teknik Direktör Cihat Arslan'ın itirazları, hakemle Karşıyaka cephesinin gerginliği 3 puandan çok daha büyük kayıplar getirecek gibi görünüyor Karşıyaka'ya. Şimdi iki takım için de yepyeni bir dönem başlıyor. Karşıyakalı taraftarlar takımlarının arkasında olduklarını maç bitiminde çok güzel gösterdiler. Karşıyaka ayakta kalabilecek mi hep birlikte göreceğiz. Takımlarını 90 dakika boyunca çılgınlar gibi destekleyen Göztepe taraftarıysa artık bir seri bekleyecek takımından. Saha içindeki bütün gerginliklere ve olumsuz görüntülere rağmen gecenin kazananı derbi oldu. Göztepeli ve Karşıyakalı taraftarların birbirlerine en ufak olumsuz hareketlerinin olmaması derbinin güzelliğiydi. Ve bu taraftarların bu derbiyi neden dünyanın en önemli maçlarından biri haline getirdiklerini bir kez daha anladık.