Gözler UEFA'nın kararında!

Yarıda kalan Sırbistan - Arnavutluk maçıyla ilgili UEFA'nın alacağı karar merakla bekleniyor. Maçın gözlemcisi raporunu UEFA'ya iletti. Sırbistan ve Arnavutluk cephesinden ise karşılıklı suçlamalar geliyor.

Sırbistan ile Arnavutluk arasındaki gerilim,, 90'ların sonunda NATO harekatı ile sonuçlanan, Kosovalı Arnavutlara yönelik etnik temizlik girişiminden bu yana yüksek. Sırbistan ile Arnavutluk'u, Belgrad'da karşı karşıya getiren maçta, iki ülke arasındaki gerilim farklı bir boyut kazandı.

Uzaktan kumandalı bir hava aracı ile Partizan Stadı üzerinde Arnavutluk bayrağı uçurulunca, iki ülke bir kez daha karşı karşıya geldi. Üstelik uzaktan kumandalı hava aracının taşıdığı bayrağın üzerinde; "Büyük Arnavutluk" hayalini gösteren bir harita ve 1912'de, Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan eden İsmail Cemaili'nin de bir portresi vardı. Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, olayı; "politik bir provakasyon" olarak nitelendirdi.

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in Sırplara karşı önyargılı olduğunu savunan Dacic; "Tiran ya da Priştine'nin üzerinde 'Büyük Sırbistan' bayrağı uçursaydık; şimdi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bize ne gibi yaptırımlar uygulayacağını dinliyorduk. Avrupa Birliği ve UEFA'nın, bu kışkıştırıcı eylem karşısında nasıl bir tutum takınacağını merakla bekliyoruz" dedi. Sadece Sırp yetkililer değil; herkes UEFA'nın alacağı kararı bekliyor.

Raporunu çoktan UEFA'YA gönderek maçın gözlemcisi Harry Been, "Yaşananlardan dolayı üzgünüm. Raporumuzu UEFA'ya gönderdik. Bu koşullar altında maçı yeniden başlatmamız mümkün değildi. Hepiniz neler yaşandığını gördünüz. Bu olaylardan kimin sorumlu olduğu yolunda yorum yapamam. Bu aşamadan sonra neler olacağına uefa karar verecek" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Sırp futbolcu Branislav Ivanovic ise kendilerinin maça devam etmek istediğini söyleyerek, "Yaşananlara hala tam olarak idrak edebilmiş değilim. Tek söyleyebileceğim biz maça devam etmek istedik. Soyunma odası tünelinde, her adımda Arnavut oyunculara kalkan olmaya çalıştık. Ancak Arnavut oyuncular fiziksel ve psikolojik olarak maça devam edemeyeceklerini söylediler. Artık UEFA'nın kararını beklemekten başka çaremiz yok" dedi.

NATO, 1999 yılında, Kosova'lı Arnavutlara etnik temizlik yapıldığı gerekçesiyle Sırbistan'ı 78 gün boyunca bombalamıştı. Ntvspor