Galatasaray'ın ''İsveç takımları'' şansızlığı! Son 6 maçta galibiyet yok

UEFA Avrupa Ligi'nin üçüncü haftasında Galatasaray, İsveç temsilcisi Elfsborg'u konuk edecek. İsveç takımlarıyla oynadığı son 6 maçından da galibiyet çıkaramayan sarı kırmızılı ekip, Elfsborg maçına bu şansızlığı kırmak için çıkacak.

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi üçüncü haftasında İsveç'in Elfsborg takımını konuk edecek. İşte maç öncesi öne çıkan istatistikler...

Kulüp tarihinde bir İsveç takımına rakip olduğu ilk Avrupa kupası maçında AIK'i 2-1 mağlup eden Galatasaray (Eylül 1976), daha sonraki altı karşılaşmanın hiçbirini kazanamadı (2B 4M).

İsveç takımları, Avrupa kupalarında Türk rakiplerine konuk olduğu son beş maçın hiçbirini kaybetmedi (4G 1B).

UEFA Avrupa Ligi'nde çıktığı son iki iç saha maçını kazanan Galatasaray, Kupa 2 tarihinde üst üste 3+ iç saha galibiyeti aldığı tek seriyi Eylül 1992-Aralık 1999 arasında yakaladı (4 maç). Okan Buruk, sarı-kırmızılı ekibin başında iç sahada üst üste üç Kupa 2 galibiyeti alan ilk Türk teknik direktör olmak istiyor.

Avrupa kupalarında çıktığı son üç maçın ikisini kazanan Elfsborg (1M), daha önceki 23 karşılaşmada aldığı galibiyet sayısını eşitledi (2G 6B 15M).

Bu sezon evinde oynadığı tek Avrupa Ligi maçında PAOK'u 3-1 mağlup eden Galatasaray, Avrupa kupalarının grup/lig aşamasında ilk iki iç saha karşılaşmasından galip ayrıldığı son sezonu 2008/09 UEFA Kupası'nda yaşadı (2-1 vs Bellinzona & 1-0 vs Olympiakos).

Bu sezon Avrupa kupalarında en fazla galibiyet alan iki takımdan biri olan Elfsborg (7; diğeri Vitoria Guimaraes), bu turnuvalarda boy gösterdiği daha önceki üç sezonun toplamında ulaştığı sayıyı geride bırakmak istiyor (2022/23'te 0, 2021/22'de 4 & 2015/16'da 3).

Avrupa Ligi'nin ilk iki haftasında Porto ile birlikte en fazla isabetli şut çeken iki takımdan biri olan Galatasaray (16), Braga'nın (4.9 xG) ardından en yüksek beklenen gol değerine sahip ekip konumunda (4.8 xG).

Yunus Akgün, Avrupa kupalarının ön eleme sonrası aşamalarında Burak Yılmaz'dan (Ekim 2012-Mart 2013 arasında 6 maç) bu yana üst üste 3+ maçta gol atan ilk Galatasaray oyuncusu olmak için sahaya çıkacak.

Bu sezon Elfsborg formasıyla en fazla Avrupa kupası golüne katkı sağlayan isim olan Michael Baidoo, bu süreçte görev yaptığı 10 maçta yedi golde pay sahibi oldu (4 gol & 3 asist).

UEFA Avrupa Ligi'nde görev yaptığı 14 maçın yedisini kazanan Okan Buruk (2B 5M), bu turnuvada en fazla galibiyet alan Türk teknik direktörler olan Aykut Kocaman (8), Mustafa Reşit Akçay (8) ve Şenol Güneş'in (8) rekorlarına ortak olmak istiyor.