Futbolda 'süper' restleşme

Avrupa'nın devleri, kendi ligini kurma kararı aldı; UEFA ve FIFA, ''kırmızı kart'' gösterdi, yerel federasyonlar da ayaklandı... JP Morgen'in sponsorluğunda 12 kulüp, 6 milyar dolarlık pasta için “Süper Avrupa Ligi” kurdu. UEFA ve FIFA, “Vazgeçin, ağır cezalar veririz” diye tehdit etti. Ancak 12 dev kararlı. Avrupa futbolu büyük bir kaosun eşiğinde.

AKŞAM

UEFA (Avrupa Futbol Federasyonları Birliği) ile ECA (Avrupa Kulüpler Birliği) arasında Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı ve ticari hakları konusunda yaşanan anlaşmazlık tavan yaptı. Real Madrid, Barcelona, Manchester United ile Milan, Inter ve Juventus'un da içinde bulunduğu 12 büyük kulüp Avrupa Süper Ligi kurdukların açıkladı. UEFA Yönetim Kurulu ise bu hamleye dün 2024- 2025 sezonundan itibaren başlayacak olan 36 takımlı Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatını oy birliğiyle kabul ederek karşılık verdi.

Ünal Aysal, AKŞAM'a konuştu: Galatasaray, Avrupa Süper Ligi'ne hemen müracaat etmeli

CEFERIN: "MİLLİ TAKIM İZNİ VERMEYECEĞİZ"

UEFA ve FIFA ile birlikte İngiltere, İspanya, İtalya futbol federasyonları da Süper Lig projesine karşı çıkıyor. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, "Kapalı ligde oynayan oyuncular, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası'nda forma giyemeyecekler. Milli takımlarına davet alamayacaklar." diye konuştu. Bunun üzerine Real Madrid Başkanı Perez ise "Oyuncuların 2022 Dünya Kupası'na katılmasına izin verilmezse, kendi Dünya Kupası turnuvamızı yaratırız." ifadelerini kullanarak Ceferin'e yantı verdi.

Perez: 'Dünya Kupası organizasyonunu da biz yaparız'

"MEN TAVSİYESİ KARARI ALDIK"

Başkan Ceferin , UEFA'nın Süper Lig kulüplerini bu sezon Devler Ligi ve Avrupa Ligi'nde men etmek için yasal tavsiye aldıklarını açıkladı. Manchester City, Manchester United, Chelsea ve Arsenal Avrupa'da yoluna devam ediyor. 12 kulüp ise "Şampiyonlar Ligi veya Avrupa Ligi'nin yerini doldurmayı amaçlamıyoruz. Bu turnuvalar devam ederken, onlarla rekabet edecek yeni bir oluşum hedefliyoruz. Bize engel olursanız, yasak haklarımızı kullanırız." şeklinde konuştu.

İtalya'nın üç büyük kulübü; Milan, Inter ve Juventus, Serie A'da devam etmek istiyor

"YILANLARLA ÇALIŞTIK"

UEFA Başkanı Ceferin, "Yakınımızda yılanların çalıştığını bilmiyorduk. İhanet ettiler. Yeni Şampiyonlar Ligi formatı, bu kulüpler olmasa da hayata geçecek. Çok şey gördüm. Ceza avukatıydım... Ancak böyle insanları hiç görmedim." dedi.

FIFA VİDEO OYUNUNDAN ÇIKTILAR

Avrupa Süper Lig kulüpleri, FIFA 22'den başlayarak FIFA video oyunu serisinden çıkacağını açıkladı. Avrupa kulüpleri piyasaya çıkan oyunlar sayesinde iyi bir gelirin sahibi oluyorlardı.

Öte yandan Avrupa Süper Lig, hukuki hakları konusunda da çalışmalara başladı. Dünya Futbolcular Birliği, FIFPro da olaya dahi oldu. FIFPRO, "Her iki tarafın da milli takıma oyuncu göndermesini engellemek gibi futbolcu haklarını kısıtlayacak tüm önlemlere şiddetle karşı çıkacağız." açıklamasını yaptı.

Almanya'dan Avrupa Süper Ligi'ne tepki: Yeter artık!

JP MORGAN'DAN 6 MİLYAR DOLAR

Lige her sezon katılacak 15 takım, her sezon 3.5 milyar euroyu bölüşecek. ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, Avrupa'nın dev kulüplerinden 12'sinin kurmaya karar verdiği Avrupa Süper Ligi'ni 6 milyar dolar ile finanse edeceğini açıkladı.

Avrupa Süper Ligi'yle ilgili bir açıklama da FIFA'dan geldi

23 YILLIK TAAHHÜT

Avrupa Süper Ligi'ni kuran; Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Inter, Milan, Juventus, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool, Tottenham ve Arsenal, yeni turnuva için 23 yıllık taahhüt sözleşmesi imzaladı.

Avrupa Ligi'ndeki maçlar hafta içi olacak, takımlar kendi liglerinde mücadeleye devam edecek. Lig ağustosta başlayacak, final mayısta oynanacak.

"ÇELİŞKİ VAR"

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, "Avrupa Süper Ligi projesinin bütün spor organizasyonlarının bir değeri olan "katılımcılık" ilkesiyle çeliştiğini düşünüyorum." dedi.

Bayern ve Dortmund, Avrupa Süper Ligi'ne katılacak mı? Açıklama geldi

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU: "UEFA'NIN YANINDAYIZ"

Türkiye Futbol Federasyonu, Avrupa Süper Ligi'ne karşı olduğuna dair bir bildiği yayınladı. Şu ifadelerle UEFA'ya destek verildi:

"Bazı Avrupa kulüpleri tarafından oluşturulduğu ilan edilen Avrupa Süper Ligi projesi ile ilgili gelişmeleri büyük bir endişe ile takip etmekteyiz. Dünya futbolunun geleceğini bütünüyle tehlikeye atacak bu anlamsız teşebbüsü kabul edilemez buluyoruz. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin ve Yönetim Kurulu'na inanıyoruz, alacakları kararı sonuna kadar destekliyoruz."

Gary Neville'den Avrupa Süper Ligi yorumu: İğrendim, gerçekten iğrendim

VAN DER BURG: "MAÇLARI OYNATMAYIZ"

Avrupa Birliği Parlamentosu Spor Komisyonu, bu ligin spor yasalarını ihlal edeceğini ve Avrupa'da oynanamayacağını bildirdi. Twente Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Twente Kulübü Yöneticisi Tsjalle van der Burg, konuya ilişkin, "Avrupa Süper Ligi, rekabet hukukuna aykırı bir rekabet oluşturmayı hedefl iyor. Bu ligi kurmak, rekabeti kısıtlayan koordineli eylemler sınıfına giriyor. Bu tür davranışlar, Avrupa Birliği İşleyişi Antlaşması 101. maddesi uyarınca yasaklanmıştır." ifadelerini kullandı.

LİDERLERDEN SERT TEPKİ

Avrupa Süper Ligi'ne engel olacağının sözünü veren İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiliz kulüplerini eleştirirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Fransız takımlarının ligde olmamasından memnun olduğunu belirtti.

Milli yıldızlarımızı bekleyen tehlike! Ozan, Merih ve Hakan...

NORVEÇ DE TEPKİ KOYDU

Norveç Futbol Federasyonu Başkanı Terje Svendsen, Avrupa Süper Ligi'nde oynayan futbolcuları milli takıma almayacaklarını açıkladı.

Cambridge Dükü ve İngiltere Futbol Birliği Başkanı Prens William: Avrupa Süper Ligi, futbola zarar verecek

"BİZ DE LİG OLUŞTURALIM"

Rusya Futbolcular Sendikası Genel Sekreteri Nikolay Grammatikov: "Türk kulüplerinin de katılımıyla birleşik bir lig oluşturalım. Rusya için makul bir adım. Aksi halde diğer ligler zarar görecektir."

La Liga ve Fransa Futbol Federasyonu da Avrupa Süper Ligi'ne karşı çıktı

8 RET GELDİ

Dortmund, Bayern Münih, RB Leipzig, Porto, PSG, Lyon Zenit ve Ajax takımları Avrupa Süper Ligi'nden gelen teklifleri geri çevirdi.

YILDIZLAR TEHLİKEDE

Eğer Avrupa Süper Ligi gerçekleştirilirse ve Merih Demiral Juventus'ta, Ozan Kabak Liverpool'da ve Hakan Çalhanoğlu Milan'da forma giymeye devam ederse yazın düzenlenecek Euro 2020'de görev alamayacak.

İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Gabriele Gravina: Avrupa Süper Ligi'ne 'hayır' dediğimizi yineliyorum

"GEREKENİ YAPARIZ"

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz "Şu an gelen bir teklif yok. Galatasaray menfaatleri neyi gerektirirse onu yaparım. Tabii ki camianın izni ve onayı olmadan karar veremeyiz. Real Madrid Kulübü Başkanı Perez ile ayrı bir dostluğumuz var." dedi.

İtalyan hükümeti, Avrupa Süper Ligi projesinde UEFA'nın yanında

GALATASARAY'DA "SÜPER" PRİM

Avrupa Süper Ligi için Türkiye'den Galatasaray'ın isminin konuşulması, borsadaki hisseleri de tavan yaptırdı. Borsadaki sert düşüşe rağmen Galatasaray hisseleri yüzde 9.79 yükselişle günü 3.59 ile tavan kapattı.

İspanyol basınında, Avrupa Süper Ligi'ne tepki hakim

"BEŞİKTAŞ'A DAVET GELEBİLİR"

Beşiktaş Yöneticisi Cenk Sümer, "Son 5 yıldaki puan ortalamasına göre Türkiye'den Beşiktaş'a davet gelebilir." diye konuştu.

Ve UEFA kararını veriyor: O kulüplere men geliyor! Şimdi ne olacak?

MESUT ÖZİL'DEN TEPKİ

Fenerbahçe'nin yıldızı, "Çocuklar herhangi bir Süper Lig'i değil, Dünya Kupası ve Şampiyonlar Ligi'ni kazanma hayaliyle büyürler. Büyük maçlar her hafta değil, yılda birkaç kez oynandığı için keyiflidir. Futbol taraftarları için anlaşılması zor." ifadelerini kullandı.

Spor hukukçusu Osman Buldan: Bu karar alınırsa, UEFA ve FIFA'nın mafyalaştığını gösterir